Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Enrique Devesa: "Revaloritzar les pensions amb l'IPC pot donar problemes a mitjà termini"

El doctor en Economia per la Universitat de València assenyala que han d'augmentar els ingressos perquè el sistema de pensions siga sostenible en el futur.

Enrique Devesa en l'informatiu del matí d'À Punt NTC

L'estat espanyol necessita majors ingressos perquè el sistema de pensions siga sostenible en el futur. És una de les principals afirmacions que ha fet el doctor en Economia per la Universitat de València, Enrique Devesa, en declaracions a À Punt NTC Matí. Segons ha assenyalat l'expert, a hores d'ara aquestes prestacions s'estan pagant en detriment d'altres partides socials, com ara la sanitat o l'educació, i augmentant el dèficit de l'estat, una situació que, com ha assegurat, empitjorarà en pocs anys quan es jubile l'anomenada generació del Baby Boom. "Si no es prenen mesures, s'agreujarà el problema", ha indicat Devesa, qui també participa en l'informe sobre el factor de sostenibilitat del sistema públic de pensions.

En aquest sentit, el doctor en Economia per la Universitat de València ha comentat que "revaloritzar les pensions amb l'IPC pot donar problemes a mitjà termini". La principal causa, tal com ha declarat l'expert, és la manca d'ingressos. I ha alertat sobre l'endeutament que pateix l'estat. "Un 18% de les pensions contributives s'estan finançant endeutant-nos o rebaixant altres prestacions de l'estat del benestar", ha assegurat. D'aquesta manera, Enrique Devesa ha afegit que els ingressos haurien d'augmentar dos punts més que les despeses per tal d'equilibrar els comptes, qüestió que per altra banda, ha confessat que veu "difícil".

Malgrat tot, Devesa confia que el sistema de pensions "siga viable", i que tal vegada caldria anar cap a un sistema contributiu "amb bons complements per a persones amb necessitat, millorant les pensions mínimes i mantenint la relació entre les prestacions que es cobren i les cotitzacions que es fan". En relació amb aquesta qüestió, el doctor en Economia ha posat l'exemple de països com ara Alemanya, on la quantitat final que es percep per aquestes prestacions suposa un percentatge del 40 o 50% del salari, mentre a Espanya és del 80%.

Així mateix, l'expert ha fet referència al futur dels joves actuals, assenyalant que "el sistema continuarà funcionant. Sí que rebran retribucions però no se sap fins a quin nivell". Pel que fa a aquest assumpte, el doctor en Economia ha apostat per treballar per una economia forta, que cree llocs de treball de qualitat en què es puga continuar creixent perquè repercutisca en favor del sistema. "No podrem pagar les pensions si el nostre creixement continua estancat", ha assegurat.

També et pot interessar