Entra en vigor el reglament de la UE que obliga a igualar el preu de totes les transferències bancàries
La iniciativa pretén alliberar efectiu en el sistema bancari i dotar de major celeritat les transferències, que solien tardar entre un o dos dies
Este dijous ha entrat en vigor el reglament de la UE que obliga a igualar el preu de totes les transferències bancàries, tant les immediates com les ordinàries. Davant d'este nou marc regulador, la banca espanyola ha encarit les transferències un 134% per a igualar el cost d'ordinàries i immediates.
Segons el nou reglament europeu, les transferències bancàries instantànies hauran de cursar-se en menys de deu segons i en cap cas hauran de ser més cares que les ordinàries. Amb això, la Unió Europea vol alliberar efectiu en el sistema bancari i dotar de major celeritat les transferències, que solien tardar entre un o dos dies des que un client les enviava a un destinatari.
En la banca espanyola ha provocat que, des de hui que s'aplica el nou reglament europeu, el preu mitjà oficial per transferència siga de 2,95 euros. Això suposa un encariment de fins a un 134% del cost de les transferències ordinàries dels dos últims anys, segons dades de l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin).
En el costat contrari, les transferències immediates, que ha oferit la banca en el mateix període, ascendien fins als 3,65 euros el 2023, i a 3,69 euros el 2024.
La majoria dels clients no paga estes comissions
No obstant això, la majoria dels clients continuaran sense pagar estes comissions, pels acords de vinculació que afavoreixen les entitats (per domiciliació de nòmines, rebuts i contractació de productes) i per un context clarament marcat per la política de gratuïtat del proveïdor de serveis bancaris Bizum.
Tècnicament, el que arriba des d'este dijous és una major competència per a Bizum com a mètode de pagament immediat entre particulars.
Les transferències com Bizum són irreversibles
Des d'Asufin, a més, continuen advertint que esta tipologia de transferències immediates com Bizum, a diferència de l'estàndard, és irreversible en el moment en què s'emet, per la qual cosa no recomana usar-la si no es coneix el destinatari.
Les transferències ordinàries es poden anul·lar
En canvi, les transferències ordinàries es poden anul·lar, sempre que no s'hagen executat i els diners continuen en el compte del client. No passa el mateix amb les transferències immediates, que tarden a fer-se efectives deu segons, o quan els diners han eixit ja del compte del client.
Finalment, assenyala que la Comissió Europea està treballant per a implementar millores tècniques que dificulten un ús indegut, com mostrar les inicials del nom del destinatari o la comprovació prèvia de l'IBAN.