Escrivá serà previsiblement designat governador del Banc d'Espanya este dimecres

El ministre per a la Transformació Digital substituirà Pablo Hernández de Cos, malgrat l’oposició del PP

El ministre de Transformació Digital i Funció Publica, José Luis Escrivá Rueda
El ministre de Transformació Digital i Funció Publica, José Luis Escrivá Rueda / Jesús Hellín (Europa Press)

El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, serà previsiblement designat governador del Banc d'Espanya este dimecres durant la compareixença en el Congrés del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que anunciarà el seu nomenament.

El govern espanyol ha triat Escrivá com a substitut de Pablo Hernández de Cos, el mandat del qual va expirar el 10 de juny, malgrat l'oposició del Partit Popular, contrari a situar al capdavant d'institucions independents aquelles persones que hagen ocupat una responsabilitat política els últims cinc anys.

L’executiu no ha volgut confirmar el nomenament, que podria eixir publicat el dijous en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), i tant la Moncloa com el Ministeri d'Economia han remés a la compareixença de Cos a les 15:00 hores d'este dimecres. L'imminent nomenament permetrà Escrivá acudir la setmana que ve a Frankfurt a la pròxima reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) que se celebra el 12 de setembre.

En les últimes setmanes, l'executiu ha intentat consensuar amb el principal partit de l'oposició el relleu en la cúpula del Banc d'Espanya, però la designació d'Escrivá impossibilita l'acord. "Jo espere que no ho facen, però tot sembla indicar que ho faran; per consegüent, per a nosaltres, que no compten en esta nova invasió del Banc d'Espanya", ha advertit este dimarts el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a l'eixida d'un desdejuni informatiu.

No obstant això, cal veure si els populars renuncien a proposar al govern el nom del sotsgovernador, com ha sigut costum, en el cas que Escrivá siga el nou governador. "Esperarem a veure el que fan i, en funció del que facen, prendrem decisions", ha assenyalat en roda de premsa el portaveu del grup popular en el Congrés, Miguel Tellado, que ha dit que li sembla "lamentable que al president del govern li passe pel cap que una persona es puga alçar al matí com a ministre i a la vesprada ser governador del Banc d'Espanya".

El portaveu parlamentari del PSOE, Patxi López, ha replicat que "eixe tipus de crítiques tenen poc recorregut, quan després són ells els que trien a dit dins de les seues files a qui els dona la gana per a tots els llocs". En la compareixença posterior al Consell de Ministres, la portaveu del Govern, Pilar Alegría, s'ha remés a la compareixença d’este dimecres de Cos.

Per la seua banda, Sumar, ha blasmat al partit socialista que no haja cuidat "l'estètica i les formes" d'este nomenament, encara que ha manifestat tot el seu respecte" a José Luis Escrivá i li ha desitjat "sort, si finalment és triat".

També et pot interessar

stats