Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Espanya és favorable a posar límit al preu del gas rus

Ribera ha avançat la posició del govern a l'entrada del consell extraordinari de ministres d'Energia de la UE

La vicepresidenta espanyola i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa de Ribera / Efe

La vicepresidenta espanyola i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, s'ha mostrat aquest divendres disposada que la UE impose un preu màxim de compra al gas rus i ha demanat també una reflexió sobre la falta de transparència en els mercats del gas.

"Hi ha alguns països que no donen suport a la idea de limitar res que procedisca de Rússia, no molts" i "hi ha una immensa majoria de països que entenen que és important mesurar bé, però prendre mesures en aquesta direcció i que la conseqüència d'una mesura com aquest està ja descomptada per com anem veient que van ocorrent les coses en la relació amb Rússia", ha declarat Ribera a la seua arribada a Brussel·les a un consell extraordinari de ministres d'Energia de la UE.

Ribera també s'ha referit a la necessitat d'indicar als mercats, més enllà del gas rus, el preu que està "disposat a pagar" Europa per eixe hidrocarbur a altres proveïdors, encara que ha reconegut que és "un tema molt més sensible, més delicat i menys treballat encara" i ha reclamat transparència en un mercat amb "un alt component especulatiu" que "hauria de corregir-se".

La ministra espanyola ha agregat en aquest sentit que és important obtindre "transparència respecte a la configuració de preus en les plataformes de compra" de gas, referint-se en particular al mercat holandés TTF de referència a Europa.

"Necessitem tindre clar què és el que ocorre amb els països productors i si són aliats nostres en aquest debat, necessitem tindre clar com és possible que hi haja un diferencial de preus tan considerable, per exemple, entre el mercat ibèric de gas natural liquat i el mercat holandés TTF", ha afirmat.

Alguns estats membres com Alemanya es mostren poc inclinats a limitar el gas rus perquè podria comprometre la seguretat de subministrament, mentre que altres països s'han manifestat a favor del sostre, com França, i altres, com Polònia, Estònia, Luxemburg, Eslovènia o Bèlgica, creuen que hauria d'estendre's al conjunt del gas que importa Europa.

També et pot interessar