Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Espanya perd 3.400 milions a l'any per la desviació de beneficis empresarials cap als paradisos fiscals

L'Observatori Europeu de la Fiscalitat considera que Espanya va perdre fons equivalents al 15,6% de l'impost de societats per l'evasió fiscal, que amaga fons per valor del 10% del PIB a l'estranger

La ciutat de Lucerna amb la bandera de Suïssa, la preferida pels evasors fiscals espanyols / Pani Garmyder (Shutterstock)

L'enginyeria fiscal de les empreses espanyoles va furtar 3.400 milions d'euros a l'Estat el 2022, el 15,6% dels ingressos per l'impost de societats. Diners que desviaren a paradisos fiscals i no ingressaren a les arques públiques. La xifra emana de l'últim estudi de l'Observatori Europeu de la Fiscalitat, que estima en 140.000 milions, un 10% del PIB, els diners que els residents fiscals espanyols oculten en aquests refugis del control d'Hisenda.

L'Observatori, que dirigeix l'economista francés Gabriel Zucman, estima que només el 2022 les grans empreses i multinacionals van desviar fora dels països d'origen un bilió de dòlars en tot el món, el 35% dels beneficis, i que van fer perdre el 10% de la recaptació als estats. L'organització (vinculada a altres economistes de prestigi com Joseph Stiglitz o Thomas Piketty) alerta pel fet que hi ha almenys dotze bilions de dòlars, l'equivalent al 12% del PIB planetari, deslocalitzat per empreses i particulars a tot el món en estats amb una jurisdicció opaca al fisc nacional. Entre aquests territoris hi ha els paradisos fiscals, en el concepte clàssic del terme, plataformes financeres com Suïssa i estats facilitadors, com Irlanda, Bèlgica o els Països Baixos, parada prèvia a l'eixida dels diners cap als altres, que atrauen l'assentament d'empreses amb baixes fiscalitats i jurisdiccions favorables.

Suïssa, destinació predilecta de l'evasió fiscals de les empreses espanyoles

La sagnia de beneficis empresarials a Espanya es concentra sobretot (el 13,1% de l'impost de societats que es perd) a Suïssa, principal elecció dels defraudadors, i altres països europeus, contra un 2,5% que es tributa en la resta del món. No obstant això, la fi del secret bancari ha fet perdre atractiu a l'estat helvètic, que el 2001 va arribar a acumular fons espanyols per valor del 10% del PIB.

L'evasió afecta en una escala similar altres grans economies, ja que les pèrdues representen un 14,4% a França, un 11,9% als Estats Units, però es queda curta en comparació amb estats com el Regne Unit (25,1%) o Alemanya (26,2%).

El mateix passa amb els fons ocultats a l'estranger. Si bé els dels residents fiscals representen el 10,6% del PIB estatal, a França el percentatge arriba al 19,6% a França i fins al 22,4% a Portugal, en contrast amb Alemanya (9,3%) i Itàlia (9,8%) on el frau queda lleugerament per davall. Fora d'escala se situa el Regne Unit on l'evasió fiscal acumulada s'estima en el 40,5% del PIB.

També et pot interessar