Espanya rebrà 10.000 milions més del fons de recuperació europeu, amb 80.000 milions en transferències directes
Brussel·les demana a Espanya i la resta de països reformes ambicioses a canvi d'ajudes post-Covid.
La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha indicat que Espanya podria rebre 10.000 milions més d’allò previst inicialment en el fons de recuperació europeu i obtindre un total de 80.000 milions d'euros en transferències directes. Aquest increment es deu al fet que la Comissió Europea hauria constatat que els danys de la pandèmia en l'economia espanyola seran encara pitjors que el que s'havia previst en els càlculs inicials.
En un principi, a l’estat espanyol li corresponen 69.528 milions d'euros en transferències a fons perdut i podria sol·licitar uns 85.000 milions més en crèdits a retornar, amb un paquet total que puja a 155.000 milions d'euros, i seria el segon país més beneficiat després d'Itàlia.
En aquests moments, el Parlament Europeu està negociant el reglament que fixa les condicions per a rebre els fons i tots els països han d'enviar els plans de reforma perquè siguen avaluats i aprovats. Espanya, que va presentar el pla de recuperació a l'octubre, ha remés a Brussel·les informació sobre els 30 elements d’aquest, a excepció de la reforma laboral i la de pensions, que vol consensuar amb els sindicats i la patronal.
La Comissió Europea demanarà a Espanya i a la resta de països de la Unió Europea que els plans de recuperació incloguen "compromisos de reformes" i detalls sobre el calendari i els objectius que reflectisquen per a poder accedir a les ajudes del fons de recuperació després de la pandèmia de Covid-19. Així ho ha advertit el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni, que considera que les converses que està mantenint amb el govern espanyol sobre l'esborrany del pla van en la "bona direcció".
Plans d'inversions i reformes
En la reunió telemàtica de l'Eurogrup, els ministres d'Economia i Finances de l'Eurozona han debatut sobre les prioritats dels plans d'inversions i reformes que ha d'elaborar cada país per a beneficiar-se del mecanisme de recuperació i resiliència, el principal pilar del fons de recuperació europeu, que comptarà amb 672.500 milions d'euros.
Els plans dels països hauran d'abordar les recomanacions econòmiques que Brussel·les els fa cada any, cenyir-se a prioritats comunes, com la transició digital i ecològica, i ajudar a impulsar el creixement, i els desemborsaments dependran del fet que es respecten les metes i el calendari pactat. En general, la Comissió Europea considera que els esborranys que han remés els països són una "molt bona base" per a treballar, però que necessiten reforçar-se pel que fa a "reformes, les recomanacions específiques per a cada país i els detalls sobre el calendari dels objectius".
A pesar que la vacunació fa veure la "llum al final del túnel", els ministres estan d'acord que davant les noves onades i soques del virus, cal "mantindre el suport a les famílies, els treballadors i les empreses", segons ha dit el president de l'Eurogrup, Paschal Donohoe. I això, independentment de si arrosseguen més o menys desequilibris. Tots els països "han de combinar les adequades mesures de reforma, que marquen la diferència per a impulsar el creixement, i els estímuls fiscals". "És necessari un equilibri entre tots dos", ha afirmat Donohoe.