Més dels Estats Units i menys d'Algèria: així han evolucionat les importacions de gas a Espanya
La regasificadora de Sagunt ha incrementat la seua activitat un 60%
Els darrers canvis en el taulell de la geopolítica han capgirat la balança de les importacions energètiques que Espanya realitza als països productors. En pocs mesos, els Estats Units han ultrapassat Algèria com a principal nació importadora, i han passat a representar més del 30% del gruix del gas que ha entrat a les nostres fronteres.
Aquesta proporció, que supera en quasi set punts la del gas algerià, consolida el lideratge estatunidenc en la taula d'importadors, tot i haver experimentat una davallada respecte al mes de març, on l'adquisició de gas estadounidenc va assolir un màxim històric de 43,2% (14.685).
El rècord es va produir a pesar que el cost del combustible americà, que arriba a Europa liquat i requereix un procés de regasificació, és pràcticament un 50% més car que l'algerià, la major part del qual arriba a la Península a través del gasoducte del Medgaz.
Algèria, per la seua part, passa de ser el principal importador fa exactament un any, quan ens proporcionava el 42,6% (14.685 GWh), a la segona posició, amb només un 23,40% (9.545 GWh). La compra de gas algerià ha caigut el mes d'abril un 14,3% respecte al març.
Nigèria recupera la tercera posició que tenia ja fa un any. De fet, és el país que més ha incrementat les importacions de gas a Espanya i ja representa un 17% del total.
Aquest gir dràstic en la balança d'importacions de gas arriba al final del procés de viratge polític de La Moncloa amb el Marroc, país que és vell enemic d'Algèria i gran aliat dels Estats Units.
Com a resposta a la política exterior espanyola, Algèria va tancar un dels dos canals de subministrament de gas a la Península, el gasoducte del Magreb, que travessa el Marroc i té a Tarifa la seua porta d'entrada a Espanya. En conseqüència, el gasoducte del Megdaz, que connecta amb Almeria, s'ha convertit en l'única entrada de gas natural no liquat des d'Àfrica, i han incrementat en un 44,4% les tones transportades per aquesta via durant l'abril.
D'altra part, en l'últim mes ha continuat pujant l'eixida de gas a Europa a través del punt virtual d'interconnexió (VIP) dels Pirineus, que s'ha multiplicat per quatre en l'últim any.
La regasificadora de Sagunt incrementa la seua activitat en un 60%
L'increment de l'entrada de gas liquat, com el que arriba dels Estats Units o de Nigèria, va tindre el seu reflex també en la descàrrega de vaixells, que es va disparar un 64% respecte al mateix mes de l'any passat, aportant a les plantes de regasificació espanyoles un total de 30.622 GWh, enfront dels 18.629 GWh del mateix mes de 2021.
El gas natural liquat que arriba a Espanya per vaixell va representar a l'abril el 75,1% del total, enfront del 54,1% que suposava fa a penes un any.
La regasificadora de Sagunt, que manté la seua posició com la tercera més important d'Espanya després de les de Bilbao i Cartagena, ha incrementat la seua activitat en un 57,9% a pesar dels temporals que van afectar l'entrada de vaixells als ports de llevant.