Estes són les mesures urgents al camp per a frenar la nova plaga que amenaça cítrics i fruitals valencians

Agricultura publica les iniciatives per a erradicar i controlar la Scirtothrips aurantii Faure, que deforma les fulles i pot arribar a llançar a perdre la collita

Magranes, cítrics, raïm i caquis afectats per la plaga 'Scirtothrips aurantii Faure'
Magranes, cítrics, raïm i caquis afectats per la plaga 'Scirtothrips aurantii Faure' / Conselleria d'Agricultura

Mesures urgents per a erradicar la Scirtothrips aurantii Faure, la nova plaga que amenaça cultius valencians, com ara els cítrics, el raïm de taula, les magranes o el caqui. Després del crit d’alarma de les organitzacions agràries, la Conselleria d'Agricultura ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana les mesures urgents per a l’erradicació i el control d’esta plaga.

L'Scirtothrips aurantii és un insecte de l'orde dels trips o xinxes del mal temps, que s'alimenta de fruits i fulles, fet que provoca danys cel·lulars severs en la planta i deformacions en les mateixes fulles i fruits dels arbres que ataca.

Els danys que causa en les fulles afecten l'activitat fotosintètica de la planta, però les repercussions més severes, les que pateixen els fruits, poden arribar a llançar a perdre la collita, bé perquè fan caure el fruit de l’arbre, o bé perquè el fan malbé i no es pot comercialitzar.    

Esta plaga es va detectar per primera vegada el novembre del 2020 a Espanya, concretament a Huelva. Fa unes setmanes, el Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria va trobar la Scirtothrips auranti en magranes, caquis, cítrics i raïm de taula del Baix Segura i del Baix Vinalopó, així com a la Safor i a la Ribera Alta.

Ara, la Conselleria ha delimitat les zones on s’ha detectat este organisme nociu i ha establit unes mesures fitosanitàries obligatòries per a combatre'l, que són les següents:

Plantacions a l'aire lliure o en hivernacles, parcs i jardins

  • S’hauran d’aplicar tractaments fitosanitaris en la totalitat dels vegetals hostes amb els productes autoritzats per a controlar la plaga.
  • S’instal·laran paranys adhesius cromotròpics, uns tipus de trampes que usen el color per a atraure els insectes.
  • S’hauran de netejar les eines, la maquinària i els vehicles utilitzats en plantacions a l'aire lliure o en hivernacles, parcs i jardins.

Magatzems, centres de distribució i vivers

  • S’aplicaran tractaments fitosanitaris que asseguren l’eliminació de la plaga de totes les branques i flors tallades amb fulles i vegetals hostes contaminats.

Zones tampó

  • Es vigilaran intensivament els hostes en plantacions —a l'aire lliure o en hivernacles—, vivers, parcs i jardins. S'hi instal·laran paranys.
  • Es col·locaran paranys dins de les instal·lacions d'emmagatzematge i centres d'empaquetatge i distribució de material vegetal o en abocadors de residus quan es troben dins de la zona tampó.
  • S’inspeccionarà i es netejaran les eines, la maquinària i els vehicles utilitzats en terrenys amb espècies hostes.

Zones que no estiguen afectades per la plaga

  • Els propietaris de les parcel·les i pels operadors professionals de vegetals amb espècies hostes hauran de fer prospeccions per a determinar si tenen Scirtothrips aurantii.
  • Si hi ha indicis que de la presència de la plaga o si n'apareixen símptomes en els vegetals de la seua propietat, hauran de comunicar-ho al Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria.

També et pot interessar

stats