L'euríbor tanca novembre amb la caiguda més gran en onze anys però no abarateix les hipoteques

L'indicador se situa ara en una taxa mitjana del 4,022% i el préstec mitjà per a comprar una casa a tipus variable s'encarirà vora cent euros per mes

Comptes d'un client d'hipoteca (representació)
Comptes d'un client d'hipoteca (representació) / Fabio Balbi (Shutterstock)

L'euríbor a dotze mesos, l'indicador més utilitzat a Espanya per a calcular els crèdits hipotecaris, ha tancat novembre en una taxa mitjana del 4,022% després de registrar la segona caiguda mensual de l'any. És més d'una dècima menys respecte del 4,160% de l'octubre i suposa la davallada més acusada en onze anys, des d'agost de 2012. La tendència que dibuixen les xifres dels últims mesos apunta que s'interromp l'escalada brusca que va començar en 2022 però, tot i això, la reducció recent no arribarà a les butxaques dels consumidors perquè, de moment, les quotes de les hipoteques variables no s'abarateixen.

En novembre l'euríbor ha trencat amb una ratxa de dos mesos consecutius a l'alça. Després de baixar l'agost al 4,073% —el primer descens en poc més d'any i mig—, la taxa repuntava el mes següent (4,149%) i també en octubre (4,160%). En l'onzé mes de l'any, va arribar a tocar un màxim diari del 4,064% el passat dia 14, mentre que tres dies després, el 17, va retallar-se al 3,991% en la primera caiguda per davall del 4% des de juny.

L'euríbor tanca a la baixa després que el Banc Central Europeu (BCE) decidira a final del mes passat frenar les pujades dels tipus d'interés, encara que va advertir que es mantindran alts durant "un període prou llarg".

En aquest sentit, el director d'inversions financeres de Mutualidad de la Abogacía, Pedro del Pozo, ha assegurat en declaracions a Efe que la reducció de l'euríbor "és francament positiva" i està en línia amb el final de les alces dels tipus, que el mercat ja comença a descomptar. A més, s'ha mostrat confiat que a partir de l'any que ve començarà un cicle de baixada en l'indicador que fixa el preu dels diners prestats i ha vaticinat que des d'ara l'evolució de l'euríbor dependrà de la inflació. De fet, ha recordat que en els últims dies s'han conegut dades "francament positives" d'aquest paràmetre i que estan en línia amb l'objectiu del 2% fixat pel BCE. Així, ha estimat que amb una inflació continguda entorn del 3% a finals de 2024 es podrien escometre les primeres caigudes dels tipus.

L'especialista hipotecari de HelpMyCash Miquel Riera també comparteix la idea que l'evolució futura de l'euríbor dependrà en gran manera de com evolucione la inflació de l'eurozona, i creu que si es continua moderant en els pròxims mesos i s'acosta a l'objectiu del 2%, el BCE no tindrà necessitat d'apujar més els tipus d'interés, ara en el 4,5%. "Fins i tot és possible que els reduïsca en algun punt l'any que ve, sobretot si l'economia comunitària dona símptomes de recessió", afig.

Aquest és l'escenari més probable segons la majoria dels actors del mercat hipotecari, diu l'analista. Si es produeix, l'euríbor tendirà lleugerament a la baixa i probablement acabarà 2023 al voltant del 4%, per a moure's entre el 3,75% i el 4% al llarg del primer semestre de 2024. Tampoc descarta que arribe a caure fins al 3,5% en l'escenari més optimista. D'aquesta manera, preveu que amb l'actual tendència de l'euríbor "és probable que els clients amb revisió semestral al desembre o al gener de l'any que ve ja comencen a pagar quotes més barates".

De moment, les hipoteques variables que hagen de revisar-se anualment i amb la dada de novembre patiran un nou encariment perquè fa un any, en novembre de 2022, l'euríbor se situava en el 2,828%. Així, per a una hipoteca variable mitjana de 150.000 euros, a un termini de 25 anys i amb un interés d'euríbor més l'1%, les quotes s'encariran en uns 1.200 euros a l'any.

També et pot interessar

stats