Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Exceltur demana un pacte d'Estat per a lluitar contra la turismofòbia

La plataforma turística aposta per la creació de "consells turístics ciutadans" en zones tensades i oferir condicions laborals que tinguen en compte el "salari emocional"

Una imatge d'una turista, en arxiu / Europa Press

L'aliança turística Exceltur ha demanat este dimecres un pacte d'estat pel turisme, que després es trasllade als àmbits autonòmic i local, per a un futur "més sostenible i empàtic" amb la població local i com a fórmula per a lluitar contra la creixent turismofòbia.

"No podem ser aliens a les demandes dels residents", ha defensat el president de la plataforma, Gabriel Escarrer, en la presentació del "Manifest per un turisme responsable, inclusiu i regeneratiu. El turisme que tots volem". Exceltur vol impulsar un procés col·lectiu empresarial i de col·laboració publicoprivada per a redefinir el sector, que compta amb el suport d'algunes de les principals associacions sectorials.

Entre estes figuren els hotelers de CEHAT, les agències de viatges agrupades en CEAV, Hostaleria d'Espanya, l'Associació de Línies Aèries (ALA) i la Federació Nacional Empresarial de Lloguer de Vehicles amb Conductor i sense (Feneval).

Huitanta suggeriments i cinc eixos

El manifest recull huitanta suggeriments, estructurats en cinc eixos: la saturació, la gentrificació, l'ocupació, l'entorn i la governança. Estos són la base del projecte "Turisme bé", que busca promoure les millors pràctiques que ajuden a fer el turisme més sostenible, amb major valor afegit i cada dia més pròxim a la ciutadania.

El document assenyala que és "preceptiu" escoltar cada dia més l'opinió dels residents en els destins per a incorporar la seua visió i evitar la "il·legalitat i intrusisme", especialment la gentrificació en els barris, provocada pel difícil accés a l'habitatge que genera l'"explosió galopant" dels habitatges d'ús turístic (HUT).

En esta línia, apunten a la creació de "consells turístics ciutadans", formats per representants de les comunitats veïnals, autoritats locals i diferents operadors del sector en zones tensades. També critiquen la imposició de taxes turístiques perquè tenen els "mínims efectes dissuasius" per a reduir afluències i no poden compensar "el pèssim sistema de finançament per als municipis turístics".

Exceltur defén que és imprescindible avançar per a oferir condicions laborals que tinguen en compte el "salari emocional". Així, pretenen donar prestigi al sector mitjançant programes de formació dual i qualificació que impulsen la carrera professional i millores en les polítiques de conciliació, equitat, inclusió i reducció de l'estacionalitat.

Escarrer, també titular executiu de Meliá, ha manifestat la necessitat que veu el sector d'erradicar el "turisme d'excessos, que no aporta res", així com els "viatges d'estudis que no tenen res d'estudis". A més, s'ha subratllat la importància d'integrar i situar els valors singulars de la cultura local i el patrimoni natural en el centre de les noves estratègies turístiques, així com donar suport a plans de protecció urbanística per al patrimoni artístic.

Turisme

També et pot interessar