Les exportacions valencianes es multipliquen per dos en deu anys
La crisi citrícola d’enguany i la incertesa pel Brexit estan darrere del retrocés d’enguany en les exportacions de la Comunitat Valenciana.
Segons l’informe de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, actualment la Comunitat Valenciana exporta el doble de productes que fa deu anys. De fet, les xifres revelen que la Comunitat Valenciana exporta més productes dels que importa. L’any 2018 la Comunitat Valenciana va importar productes per valor de 27.000 milions d’euros, mentre que les exportacions superaren els 30.000 milions. Cosa que suposa un saldo comercial favorable de quasi 3.000 milions d’euros.
Tot i això, el document també evidencia que el comerç exterior de la Comunitat Valenciana experimenta ara una lleugera desacceleració. La crisi citrícola d’enguany està darrere del retrocés en les exportacions, però tot i això la balança continua sent positiva. En el primer trimestre de 2019 les exportacions han caigut un 0,8%. Darrere d’aquestes xifres hi ha la incertesa pel Brexit, les guerres comercials que ha encetat l’administració Trump i la crisi del sector de l’automòbil.
Pel que fa als països de destinació dels productes valencians, Alemanya n’és el principal client, tot i que cal destacar el creixement de les exportacions cap a altres mercats, com ara el Canadà, cap a on la Generalitat ha centrat els esforços comercials els últims anys. Un altre mercat receptor que creix és el del Regne Unit, que ara penja d’un fil per la futura eixida dels britànics de la Unió Europa. Fora de la Unió Europea, els principals mercats dels productes valencians són els Estats Units, el Marroc i Algèria. En l’altre plat de la balança trobem els principals proveïdors de productes: en primer lloc, la Xina, seguida de la Unió Europea, els Estats Units i Turquia.
Entre els productes estrela de les exportacions valencianes destaquen els automòbils, que suposen el 24% del total, les fruites, els productes ceràmics i els aparells mecànics. I entre els que es compren a l’exterior, els automòbils també ocupen la primera posició amb un 16% de les importacions, seguits del combustible, els aparells mecànics i el material elèctric.