Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Els fabricants de formigó diuen que viuen una situació límit pet les diferents crisi de subministrament

L'encariment de les matèries primeres des de finals de l'any passat i ara l'encariment dels combustibles porten les empreses a una situació "mai abans viscuda a Espanya"

Fàbrica de ciment / Oficem

La crisi de les matèries primeres i les conseqüències de la guerra a Ucraïna posen contra les cordes els fabricants de formigó. L'Associació Nacional Espanyola de Fabricants de Formigó Preparat (Anefhop) ha advertit aquest divendres del risc de fallida de tot el sector per culpa del preu de les matèries primeres, que està abocant les empreses a una situació "mai abans viscuda a Espanya".

La patronal avisa que les empreses es troben actualment davant contractes signats amb anterioritat a un preu que ja s'ha quedat desfasat, per la qual cosa considera que complir aquests compromisos seria "completament inassumible i suïcida", ja que incorrerien en "pèrdues importantíssimes".

Els preus de les matèries primeres van començar a disparar-se en 2020 per problemes en la cadena de subministrament causats pels confinaments i la posterior recuperació econòmica. De fet, durant el mes d'octubre, un estudi realitzat per la Confederació Nacional de la Construcció (CNC) assegurava ja que una de cada quatre empreses de construcció ha hagut de paralitzar o retardar l'execució d'alguna de les obres, a conseqüència del fort augment que ha registrat en l'últim any el preu de les matèries primeres necessàries per a la construcció. Ara, amb la invasió de les tropes de Rússia sobre Ucraïna i les sancions econòmiques, la situació ha empitjorat, tot això a pesar que els nivells d'activitat "no estaven sent dolents".

La dificultat ve de molts fronts, perquè en el cost de fabricació influeix el preu del ciment, dels àrids, dels additius, el transport d'aquestes matèries primeres, de l'energia elèctrica emprada en les plantes i del combustible dels camions formigonera i les pales carregadores de planta, en tots els casos afectats per múltiples raons.

"El preu del gas, l'escassesa, i l'amenaça russa de tall de subministrament estan portant aquesta tensió de preus que no se sap on acabaran. A això cal unir l'increment del preu dels drets de CO₂, amb gran impacte en la producció d'electricitat i de ciment", expliquen des d'Oficemen.

Per tot això, si no es resol aquesta situació, la patronal adverteix que "en poc temps es podria veure caure al sector, deixant grans pèrdues, i amb la consegüent paralització d'obres, pèrdues d'ocupació i danys col·laterals en serveis associats".

Més de 1.550 plantes i 15.000 llocs de treball

En l'actualitat, hi ha més de 1.550 plantes de formigó amb més de 1.500 milions d'euros de facturació i amb al voltant de 15.000 ocupacions directes. De moment, quasi la meitat dels forns del sector han hagut de paralitzar l'activitat.

També et pot interessar