La factura de la llum de juny ja és la més cara de la història

Segons Facua, si s'extrapolen a un mes els preus aplicats de l'1 al 21 de juny, el rebut arribaria als 88,76 euros, un 46,5% més que fa un any

Imatge d'arxiu d'una dona consultant la factura de la llum
Imatge d'arxiu d'una dona consultant la factura de la llum / Europa Press

La factura de la llum de juny ja és la més cara de la història amb els preus de les tres primeres setmanes del mes i, si no es produeix una baixada en els pròxims dies, el rebut de l'usuari mitjà superarà el màxim que es va aconseguir en el primer trimestre de 2012.

Segons l'anàlisi efectuada per Facua-Consumidors en Acció sobre l'evolució de la tarifa semiregulada (PVPC), si s'extrapolen a un mes complet els preus aplicats de l'1 al 21 de juny, el rebut de l'usuari mitjà seria el més car de la història, ja que arribaria als 88,76 euros (impostos inclosos). La factura superaria l'import més alt fins hui, els 88,66 euros del primer trimestre de 2012.

Amb les dades de les tres primeres setmanes de juny, la factura de l'usuari mitjà patiria una pujada interanual de 28,18 euros, un 46,5% per damunt dels 66,58 euros que va representar el rebut al juny de 2020.

L'usuari mitjà utilitzat per Facua en les seues anàlisis té una potència contractada de 4,4 kW i un consum de 366 kWh mensuals. Quant als percentatges de consum en els tres trams horaris del nou sistema de facturació, l'associació ha pres com a referència l'actual perfil d'usuari mitjà sense discriminació horària publicat per la CNMC, que consumeix el 45% de l'electricitat en l'horari vall, el 29% en l'horari punta i el 26% en l'horari pla.

Reclamen al govern solucions davant els "brutals" increments

Facua reclama al govern solucions als "brutals" increments tarifaris que continuen aplicant les elèctriques i un canvi en el nou sistema de facturació per trams horaris en vigor des de l'1 de juny, que representa per si sol un increment en el preu de l'energia consumida "per a un altíssim percentatge de consumidors i perjudica especialment les economies més desfavorides".

L'associació critica així mateix que la baixada mitjana del 14,2% en el preu del terme fix de la factura, la potència contractada, resulta "absolutament insuficient". A més, Facua lamenta que la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, no haja manifestat públicament que la CNMC ha de modificar els horaris, amb l'avançament del període vall a les 22:00 hores de dilluns a divendres.

Facua insta el govern a complir la promesa d'aplicar una tarifa més baixa per als primers quilowatts hora (kWh) consumits, un dels compromisos inclosos en l'acord signat per PSOE i Unides Podem el desembre de 2019.

També et pot interessar

stats