Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

La facturació del taulell creix un 16% fins als 5.538 milions d'euros, però la producció cau un 15%

Ascer explica que s'ha pujat els preus als productes per a intentar compensar en part l'alça dels costos, entre ells el gas, que ha arribat a multiplicar per deu el preu el 2022

El president de la patronal Ascer, Vicente Nomdedéu, aquest dimarts a Cevisama / À Punt NTC

La facturació de la indústria ceràmica espanyola, concentrada a la província de Castelló, ha augmentat un 16% el 2022 fins als 5.538 milions d'euros. La causa és la pujada de preus aplicada als productes per a intentar compensar en part l'alça dels costos, entre ells el gas, que va arribar a multiplicar per deu el preu durant l'exercici.

L'any passat ha sigut “molt convuls” amb una crisi energètica que ha colpejat a tota la Unió Europea. Ha tingut una gran incidència en els sectors productius i més en els gasointensius com és el taulell, en el qual el gas és la seua principal font d'energia i representa la major part de la despesa.

El president de la patronal Ascer, Vicente Nomdedéu, que ha oferit les dades del sector durant la celebració de la fira Cevisama a València, ha manifestat que la factura del gas va arribar a multiplicar per deu el preu i a l'agost va aconseguir els 350 euros megawatts hora.

La factura energètica passa de 939 a 2.235 milions d'euros

Aquests preus han elevat la factura energètica del sector dels 939 milions d'euros de 2021 als 2.235 milions l'any passat, “un increment desorbitat” que ha tingut un greu impacte en les empreses.

A diferència dels competidors europeus, el sector espanyol “no va rebre pràcticament ajudes” del govern d'Espanya, un fet “clau i diferenciador” en l'actual crisi, segons Nomdedéu.

És important fer les coses bé i millor i més ràpid que el teu competidor, i en aquests moments els que ho han fet bé, millor i més ràpid que el nostre govern han sigut els governs europeus dels nostres competidors.Vicente Nomdedéu - President d'Ascer

El president d'Ascer ha assenyalat que les passades crisis les vam passar utilitzant tots les mateixes eines, “en aquesta no”, ha reblat.

La facturació puja, però la producció baixa

Les exportacions del sector ceràmic espanyol, que representen el 75% de la facturació total, han ascendit a 4.273 milions d'euros el 2022, la qual cosa suposa un creixement del 16,6% respecte a l'any anterior. Un augment que també s'ha registrat en les vendes al mercat espanyol, que han arribat a 1.265 milions, amb un creixement del 15%.

L'augment de preu dels productes no ha reflectit el cent per cent de l'alça dels costos, que les empreses han assumit per a mantindre fidelitzats els clients.

Així, a pesar a l'increment de la facturació total, la producció ha caigut un 15% el 2022 en passar dels 587 milions de metres quadrats de 2021 als 500 milions de l'any passat. Les vendes en metres quadrats ha caigut també un 13%.

Les empreses han hagut d'adaptar el seu volum de producció a la fluctuació del preu del gas al llarg de l'any.

Sobre aquest tema, Nomdedéu ha explicat que les empreses han hagut d'adaptar el seu volum de producció a la fluctuació del preu del gas al llarg de l'any.

Europa i els EUA, mercats més importants

De les exportacions a Europa (el 50,5% del total), els mercats més importants continuen sent França, el Regne Unit, Itàlia, Alemanya, Portugal i Bèlgica. Per part seua, els Estats Units, que suposa el 14,5%, ha mantingut el seu creixement en vendes, però ha baixat en metres quadrats.

València

També et pot interessar