Les Falles generen un impacte econòmic de 732 milions d’euros i 6.500 llocs de treball a la ciutat València

Segons un estudi encarregat per l’Ajuntament, són tot un motor econòmic que genera el 0,14% del PIB autonòmic

Impacte de les Falles de València en l'economia / À Punt NTC
06 de març 2024 - 18:34

Les Falles de València generen un impacte en l'economia de 732,6 milions d’euros, de 180 milions en la renda i 6.500 llocs de treball, segons un estudi encarregat per l'Ajuntament de València, que reflecteix que és la festa d'Espanya que genera més ocupació i més retorn econòmic.

Així ho ha donat a conéixer aquest dimecres el regidor de Falles i president de Junta Central Fallera, Santiago Ballester, juntament amb els components de la Càtedra de Model Econòmic Sostenible de València i Entorn de la Universitat de València (Mesval), que han elaborat l’informe Les Falles de la ciutat de València. Estudi d'impacte econòmic.

Segons l'estudi, elaborat amb dades de 2023, la despesa dels fallers i falleres en la festa és de 74 milions d'euros (amb una despesa mitjana per família de 1.760 euros); el de les comissions és de 34,9 milions; el dels visitants i residents ascendeix a 268,9 milions; el de les empreses a 7,9 milions i el de les administracions públiques a 11 milions.

Tota aquesta despesa genera un impacte econòmic en la ciutat que suposa el 0,29% del PIB de la província de València i el 0,14% del PIB de la Comunitat Valenciana. Pel que fa als llocs de treball, l'impacte representa el 0,53% de l'ocupació de la província i el 0,28% de la Comunitat Valenciana.

Ballester ha destacat que “és la festa que més ocupació addicional està generant”, ja que es creen 6.500 llocs de treball. També ha valorat el retorn de la inversió de les administracions que, segons l’informe és de 430 llocs de treball, 49 milions d'euros en vendes i 12 milions d'euros de PIB per cada milió d’euros invertit. Multiplicat pels onze milions que el mateix estudi afirma que inverteixen, serien 4.730 llocs de treball, 539 milions d'euros en vendes i 132 milions d’euros de PIB. 

Impacte econòmic per sectors

Per a la confecció de l'estudi s'ha tingut en compte la despesa addicional que mobilitzen sis agents (fallers, comissions, agrupacions falleres, residents i turistes, empreses i administracions públiques) i quin impacte té en l'economia i l'ocupació. En aquest sentit, José Manuel Pastor, catedràtic d’anàlisi econòmica de la Universitat de València i director de la càtedra Mesval, ha puntualitzat que, en l’elaboració de l’informe s’han guiat pel criteri de prudència. Per això han quantificat només la despesa addicional que es fa amb motiu de la festa fallera. 

L'estudi s'ha fet mitjançant enquestes en línia i personals. S'ha entrevistat el 10% del col·lectiu faller de la ciutat i el 20% de les comissions i agrupacions falleres. També s'han fet més de 1.000 enquestes al carrer en llocs emblemàtics de la ciutat. 

El que es desprén de tota la informació arreplegada és que els sectors que més gasto generen són l’hoteleria (56%) seguida de la indumentària tradicional (12%). En aquest sentit, visitants i residents són els que més inverteixen en hostaleria, mentre que la despesa més gran dels fallers i falleres correspon a la indumentària. 

D'altra banda, la pirotècnia és el sector que genera més retorn de la inversió. Nicolás Magán, gerent de l’associació espanyola de la pirotècnia, ha explicat a À Punt que més de 10.000 persones van a veure cada mascletà i això genera un impacte econòmic en la ciutat molt important. 

Residents i turistes generen el gruix de les inversions 

Els quasi 90.000 fallers i falleres de la ciutat gasten en les falles 74,1 milions d'euros (sense incloure les quotes de la falla), a raó de 1.760 euros per família, que es destinen principalment a indumentària (58%). Si pertanyen al quadre d'honor, la despesa puja a 11.488 euros de mitjana per família (43% per a indumentària valenciana i 20% indumentària particular).

Les 348 comissions falleres de la ciutat inverteixen 34,9 milions d'euros, amb un pressupost mitjà de 104.107 euros, del qual el 27% va al monument faller; la despesa de les empreses ascendeix a 7,9 milions (en qüestions com a telefonia i accions publicitàries) i el de les administracions públiques a 11 milions. Pel que fa a les 22 agrupacions falleres dediquen 510.554 euros a qüestions com la seu, lloguer d'element, menjar i beguda o transport.

Quant a visitants i residents, s'estima que els 1,3 milions de persones que acudeixen a les falles gasten un total de 268,9 milions d'euros, dels quals 72,4 milions corresponen a turistes internacionals, 71,4 milions a visitants regionals, 66,6 milions a residents i 49,2 milions a visitants nacionals. 

També et pot interessar

stats