La falta de microxips posa en alerta les empreses valencianes
L'anomenada "digitalització pandèmica" atura la producció d'aparells electrònics i retarda les comandes
Què passaria si, de sobte, els aparells digitals que utilitzem al nostre dia a dia desaparegueren? Rentadores, neveres, televisors, consoles, cotxes i inclús telèfons mòbils deixarien d'existir, obligant a tota una població sumida en l'entorn digital a desfer-se dels seus hàbits de consum i retrobar-se amb velles pràctiques ja oblidades, fins i tot pels més majors. Aquesta és la situació en què es troben un bon grapat d'empreses d'arreu del món que, en plena era tecnològica, han hagut de fer front a la crisi de l'anomenada "digitalització pandèmica".
La gran demanda de productes tecnològics durant la pandèmia ha disparat la necessitat de peces per a construir-los i, més concretament, de la peça estrela: els microxips, indispensables per a bastir qualsevol aparell electrònic.
Empreses de tot el món dedicades a la fabricació productes tecnològics afronten una de les crisis més grans pel que fa a la productivitat que han viscut. A la Comunitat Valenciana, la crisi està condicionant ja el ritme de producció habitual a empreses com ara Ford o Cyme, sense que s'albire una solució a curt termini.
A la planta de Ford d'Almussafes, la fabricació de vehicles s'ha vist afectada per aquesta crisi digital que va més enllà que la pandèmia, segons el secretari general d'UGT i president del comité d'empresa de Ford, Carlos Faubel. Fins i tot, s'ha confirmat l'aturada de la fàbrica al complet durant almenys vint dies al llarg de maig a juny i l'entrada en l'ERTO de vora 1.400 treballadors. Faubel assegura que estan "parant ja més dies i perdent més producció que el primer semestre de l'any passat".
Juan Carlos Rodrigo, director de vendes de Cyme Cableados, parla de l'esgotament de recursos en Espanya i de la dificultat per a aconseguir peces de l'estranger, ja que el mercat de microxips es troba concentrat en un 90% a Àsia, en zones com Taiwan, provocant un endarreriment en les comandes de les empreses tant valencianes com d'arreu del món.
Per aquest motiu, companyies com ara Wind Informàtica, han hagut de reinventar-se per sobreviure a aquesta crisi, en aquest cas mitjançant el reciclatge de productes d'ocasió. El gerent Francisco Javier Chumillas, explica que s'ha pogut suplir la demanda, cosa que semblava força impossible front a la mancança i la consegüent pujada dels preus de tots els components tecnològics, sobretot els xips de memòria, les targetes gràfiques o els processadors.
Altres empreses valencianes, com Eldisser, també han patit des de maig de 2020 un repunt en l'increment de consum dels seus productes que, sumat a una manca de subministraments per part dels fabricants, els ha obligat a apujar els preus. Pedro Dasí, director comercial d'expansió de la companyia d'electrodomèstics, preveu problemes a curt termini per a l'abastiment de televisions, cosa que té a veure de nou amb la falta de microxips.
Enfront de la la dificultat per a construir més fàbriques que facen microxips, ja que aquestes necessiten unes instal·lacions molt particulars, les empreses electròniques de la Comunitat Valenciana es debaten ara sobre quines solucions i quines mesures adoptar, sent en tot cas irònica la situació que vivim enmig d'un món sumit en la digitalització que, de sobte, es troba fins i tot en la tessitura de plantejar-se la tornada als processos de fabricació d'antany.