Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T3 (reemissió)

La falta de relleu generacional posa en perill l’ofici de carnisser

El Gremi de Carnissers i Xarcuters de València demana una formació qualificada que atraga gent cap a l'ofici

Parada de Carns Vicent Bau

El Gremi de Carnissers i Xarcuters de València demana una formació qualificada davant de l'amenaça de quedar-se sense relleu generacional. Asseguren que no troben personal per a treballar, i que cada vegada tanquen més negocis per aquesta qüestió. La clau –diuen– és atraure la joventut. 

Vicent Bau treballa de tota la vida a la carnisseria. El seu avi va obrir el negoci que ara, després de molts anys coneixent-lo, dirigeix ell. “Som la tercera generació. A mi me'l va ensenyar mon pare i és la formació que he rebut”, assegura. 

Però aquest relleu generacional està en perill d'extinció, igual com els seus negocis. “Veig que molts companys abaixen la persiana quan es jubilen i no hi ha continuïtat”, lamenta Vicent. 

A la falta de relleu s'afig que tampoc troben gent que s'hi vulga dedicar. “Cada vegada la gent treballa en altres llocs diferents d'una parada de mercat, com xarcuter o carnisser. Hi ha menys gent que siga professional”, afirma Nacho Laguarda, gerent de la xarcuteria Manglano.

El Gremi de Carnissers i Xarcuters de València demana una formació qualificada que atraga gent cap a l'ofici. “Voldríem que es posara en marxa una línia de formació professional perquè això faria que la gent jove coneguera l’ofici”, explica el president del gremi, José Rodrigo. A més, els professionals recorden que cada volta que, tanca una carnisseria, es perden molts coneixements. Per això aposten perquè, després de la formació, els alumnes facen pràctiques a les carnisseries, ja que és on –realment– s'aprén l'ofici.

També et pot interessar