Fedea adverteix que la nova proposta de finançament d'Hisenda perjudica encara més la Comunitat Valenciana
La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada calcula que, pel nou factor de despoblament, les comunitats més beneficiades seran Aragó i Extremadura
La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) veu en la proposta inicial per a la reforma del model de finançament autonòmic, tramesa pel Ministeri d'Hisenda a les comunitats autònomes, "ajustos ad hoc" o "vestits a mida" que, al seu parer, "obrin la porta a una certa arbitrarietat" en el repartiment de fons.
En un informe redactat pel director de la fundació, Ángel de la Fuente, s'analitza la proposta per a la revisió del càlcul de l'anomenada ''població ajustada'' i es realitza una previsió del repartiment de fons que representaria l'aplicació de la norma. Segons els càlculs de Fedea, la Comunitat Valenciana es veuria encara més perjudicada i es consolidaria com la que menys ingressos rebria en relació amb les necessitats per habitant, fins al punt de perdre vora l'1,70% de les transferències actuals. Per contra, les comunitats més beneficiades serien les que es van reunir a Santiago de Compostel·la el 23 de novembre, amb l'excepció de l'amfitriona, Galícia: Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura i La Rioja, juntament amb la Regió de Múrcia i les Illes Balears.
Després de precisar que la proposta "no està parlant encara del repartiment efectiu dels recursos", sinó "d'una fórmula de repartiment ideal", l'anàlisi conclou que Hisenda ha assumit "el gruix" de les propostes de la comissió d'experts per a la reforma del sistema, encara que també ha inclòs una part "més discutible".
Sobre aquesta segona part Fedea qüestiona "la introducció de dos ajustos ad hoc", assenyalant "el peculiar repartiment per blocs de la partida de costos fixos" i "la introducció amb calçador d'un nou indicador de despoblació selectiva dissenyat expressament per a prevaldre determinades regions".
Pel que fa a la "quantificació temptativa" de les "necessitats de finançament" assegura que la proposta remesa pel Ministeri d'Hisenda "comportaria canvis significatius en relació amb el model encara vigent en termes de les necessitats de despesa reconegudes a algunes comunitats", incrementant-les en més de 7 punts percentuals per a Aragó i Extremadura i reduint-les quasi 3 punts per a Canàries i Galícia.
L'IVIE necessita temps per presentar un informe
El director de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), Francisco Pérez, en declaracions a À Punt ha afirmat que, després de la reunió que han mantingut aquesta vesprada, encara no poden fer cap recomanació concreta a la Generalitat "perquè no seria prudent". Es tracta d'un document molt llarg i molt complex tècnicament del qual cal analitzar cada apartat molt acuradament, per tant, necessiten un temps per a redactar un informe que passaran tant a les Corts com al Consell quan estiga llest, ha afegit.
Dit això, i sense poder fer encara una valoració definitiva, ha indicat que ell sí que pensa que el nou model podria beneficiar la Comunitat Valenciana. Però, assegura, el que més ens beneficiaria, sens dubte, seria la desaparició de tots els fons que no són el fons de garantia com el fons de suficiència, per exemple, que obliga les comunitats que hi recorren a tornar els diners.
Puig: "El resultat final serà molt millor, segur"
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha desdramatitzat les previsions de l'informe de Fedea, que entén que dibuixa un escenari entre molts probables, que no ha de ser el definitiu. "Garantisc que el resultat final serà molt millor, segur, per a la Comunitat Valenciana ["claríssimament", ha arribat a dir]. Una altra cosa és quan i en quines condicions es produirà l'acord", ha explicat Puig, que ha apel·lat als informes de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) com la base estadística que s'ha de tindre en compte per a estimar el nou repartiment de fons.
"El resultat final no pot ser negatiu per a les comunitats que estem patint l'infrafinançament, no tindria sentit un model que torne a repetir errades anteriors. Ha de ser un model clar i transparent", ha explicat el cap del Consell, que ha anticipat un període un debat "intens" entre comunitats a partir de la proposta d'Hisenda.
"El procés serà costós, els acords no són mai feliços ni fàcils (...) El govern d'Espanya ha fet el que li demanàvem, que és que hi haguera un document rigorós que servira per a la discussió i obrira l'itinerari per a arribar a un acord que no serà fàcil, perquè tot el món ha de cedir."
Mazón lamenta el "conformisme" de Puig
El president del PPCV, Carlos Mazón, ha lamentat aquest dijous el "conformisme" de la Generalitat davant de la proposta del govern central sobre finançament autonòmic, perquè al seu entendre és el moment de "pegar una punyada damunt de la taula en comptes de congratular-se d'uns avanços que no està reconeixent ningú".
Mazón, en declaracions als periodistes després de la reunió del consell de direcció del PPCV, ha criticat que el govern valencià vulga "vendre'ns un got mig ple quan a penes té l'indici d'una simple gota", com han posat de manifest altres autonomies amb la mateixa problemàtica i que han considerat "insuficient" i sense "consens" la proposta coneguda divendres.