Fedea aposta per ajornar la reforma del finançament per a evitar un model “a la carta” per a Catalunya

El director defén la necessitat d’establir un “pegat” mentre es gesta el nou sistema, com un fons d’anivellament de 3.000 milions per a comunitats infrafinançades com la valenciana

El president del govern espanyol i la ministra d'Hisenda es fan escoltets en una imatge d'arxiu presa al Congrés
El president del govern espanyol i la ministra d'Hisenda es fan escoltetes en una imatge d'arxiu presa al Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)

El director de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea), Ángel de la Fuente, ha advertit este dilluns que probablement este "no és el millor moment" per a abordar una reforma estructural del sistema de finançament autonòmic davant de l'"amenaça" d'un model "a la carta" per a Catalunya que, segons ha dit, suposaria la ruptura de la unitat fiscal de l'Estat.

“Una reforma a correcuita i amb l'amenaça que necessitem un acord que complisca certes condicions, perquè si no pot caure el govern o no es pot investir al nou president de la Generalitat catalana, segurament no és el millor, no és una cosa que conduïsca a un sistema assenyat i equitatiu", ha proclamat el director de Fedea durant unes jornades al Congrés.

En qualsevol cas, de la Fuente ha donat la "benvinguda" a un acord per a "fer bé" la reforma del sistema de finançament autonòmic, encara que ha insistit que "el menys dolent" és esperar un poc més per a actualitzar el model d'una "forma assossegada i ben pensada".

I mentre es produeix esta reforma del model, el director de Fedea ha tornat a incidir en "pegats" per a fer el sistema un poc més equitatiu, com ara un fons d'anivellament de 3.000 milions per a les comunitats infrafinançades: la Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia.

En este context, el director de Fedea ha qualificat la proposta de les formacions independentistes de recaptar el cent per cent dels impostos com un "sistema de finançament a la carta" que suposaria la ruptura de la unitat federal de l'Estat.

Això, segons ha advertit, permetria als territoris de renda alta que es quedaren amb quasi tot o amb el gruix de l'excedent fiscal que generen els seus ciutadans de renda alta. "Això suposa obrir la porta a una deriva cap a un sistema confederal que no és un sistema equitatiu", ha avisat Ángel de la Fuente.

Durant la seua intervenció, el director de Fedea ha apostat per una negociació entre els dos grans partits polítics perquè esta reforma del sistema de finançament "siga pacífica" i tinga "possibilitat d'arribar a bon port". "Que deixen de tirar-se els trastos al cap", ha postil·lat.

També et pot interessar

stats