Directes
Ara en la televisió
MESTRES I APRENENTS

Fedea proposa un fons anual de 3.000 milions per a les quatre autonomies infrafinançades, incloent-hi la valenciana

Si s'optara pel màxim anivellament, s'aconseguirien 1.409 milions per a Andalusia, 1.148 per a la Comunitat Valenciana, 405 per a Múrcia i 315 per a Castella-la Manxa

Presentació de l'informe de Fedea / X: @socialfedea

La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) proposa crear un fons complementari d'anivellament d'uns 3.000 milions d'euros anuals aportats completament amb recursos de l'Estat per a anivellar el finançament de les quatre comunitats autònomes actualment infrafinançades, incloent-hi la valenciana. Si s'optara pel màxim anivellament, i per tant el màxim cost, s'aconseguirien els 3.277 milions d'euros repartits de la manera següent: 1.409 milions per a Andalusia, 1.148 per a la Comunitat Valenciana, 405 per a Múrcia i 315 per a Castella-la Manxa.

Aquesta és una de les mesures incloses en un informe presentat aquest dilluns pel director de Fedea, Ángel de la Fuente, que a més ha plantejat abordar la contribució dels territoris forals —les tres províncies basques i Navarra— als mecanismes de solidaritat territorial i "intentar desmuntar" el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), entre altres propostes.

L'informe sobre finançament autonòmic, el primer d'una sèrie d'"aportacions al debat sobre polítiques públiques" que farà Fedea, assenyala que la reforma del finançament autonòmic, que aquest 2024 compleix deu anys caducada, convindria abordar-la "en diverses fases", la primera de les quals seria eixe fons d'uns 3.000 milions.

El seu objectiu seria complementar els ingressos de les comunitats de règim comú que estan per davall de la mitjana en termes de finançament per habitant ajustat.

El fons es mantindria operatiu fins que es completara la reforma del model de finançament autonòmic i en eixe moment s'integrarien els seus recursos en el sistema general.

Un altre dels objectius de la proposta és aplicar mecanismes de responsabilitat fiscal, la qual cosa es podria aconseguir creant trams autonòmics separats de l'IVA i els impostos especials, els tipus dels quals es fixarien de manera col·legiada per les comunitats i els rendiments de les quals es repartirien en proporció a la població ajustada.

En tot cas, el director de Fedea admet que el sistema actual, aprovat en 2009, podria continuar indefinidament si no hi haguera un acord i comparteix que la tasca de reformar-lo íntegrament "és difícil" i "probablement no s'obtinga".

Conscient que és imprescindible l'acord dels dos grans partits, ha demanat al PP i al PSOE "que comencen a pactar la reforma del sistema de finançament autonòmic".

A més, ha advertit que l'equilibri de forces actual presenta el risc que s'inicie "una deriva cap a un sistema de finançament a la carta" negociat bilateralment amb algunes comunitats, com De la Fuente ha indicat que demana Junts.

Reforma del finançament

També et pot interessar