Ferrovial traslladarà la seu social als Països Baixos i cotitzarà als Estats Units

La decisió està generant reaccions diverses al si del govern. Montero destaca que "no hi ha cap risc que la part d'inversió es desplace", mentre que Calviño veu una falta de compromís amb Espanya

Treballadors de Ferrovial en una obra
Treballadors de Ferrovial en una obra / Ferrovial

El consell d'administració de Ferrovial ha proposat una fusió entre la matriu i Ferrovial International, una societat anònima europea neerlandesa que ja és titular del 86% dels actius de la companyia, la qual cosa suposarà el trasllat del domicili social d'Espanya als Països Baixos. La decisió de Ferrovial de traslladar la seu està generant reaccions diverses al si del govern espanyol.

Així mateix, la companyia demanarà la doble admissió a negociació en aquest país, cotitzarà a Espanya i posteriorment també als Estats Units.

En qualsevol cas, Ferrovial ha informat que aquesta reorganització corporativa no tindrà un impacte en els plans d'inversió a Espanya, país que romandrà com a principal font de desenvolupament de talent, o en altres països en els quals opera.

L'operació encara està subjecta a l'aprovació dels accionistes en la pròxima junta. La companyia justifica aquest moviment en el fet que el 82% dels ingressos del 2022 es van generar fora d'Espanya i el 90% del seu valor en borsa procedeix de l'estranger.

La cúpula de la companyia està convençuda que les majors oportunitats per al futur estan fora d'Espanya i, principalment, als Estats Units. A més, el 93% dels inversors institucionals de l'empresa són internacionals, per la qual cosa considera que cotitzar als Països Baixos potenciarà la seua internacionalització.

L'any passat, Ferrovial va obtindre un benefici net de 186 milions d'euros, la qual cosa representa una caiguda del 84% respecte a l'exercici anterior, a causa de menors beneficis extraordinaris, encara que va aconseguir un increment del 4,2% en les vendes, que van ser de 7.551 milions d'euros, i del 7,7% en el resultat brut d'explotació (Ebitda), fins a 728 milions d'euros.

La portaveu del govern afirma que Ferrovial "ha nascut a Espanya i li ho deu tot"

La decisió de Ferrovial està generant reaccions diverses al si del govern espanyol. La portaveu del govern i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha lamentat aquest dimecres la decisió de Ferrovial de traslladar el seu domicili social a Països Baixos: "És una empresa que ha nascut i li ho deu tot" a Espanya.

Per a Rodríguez, la decisió de Ferrovial "no està d'acord amb l'esforç que el país ha fet", i ha lamentat que es produïsca en un moment d'expansió i de captació d'inversió estrangera, per la qual cosa la considera una "decisió errònia" que el govern no comparteix, ha dit.

Montero lamenta la marxa, però recorda que ja tributa fora

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha lamentat aquest dimecres la decisió de Ferrovial, encara que ha recordat que més del 80% del benefici del grup procedeix d'altres països i, per tant, no tributa a Espanya.

Montero ha destacat que "no hi ha cap risc que la part d'inversió que estava a Espanya es desplace", la qual cosa implica que aquesta part del negoci continuarà tributant al país i es mantindran els llocs de treball.

Així mateix, la ministra ha apuntat que la decisió de Ferrovial s'ha sabut després d'anunciar una important reducció del seu benefici, per la qual cosa "caldrà estar atents a altres motivacions".

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, assegura que el gros de l'activitat no ha de canviar i no té cap dubte que serà així. No obstant això, Planas afirma que la multinacional espanyola ha de donar explicacions de la decisió.

La postura del ministre d'Agricultura contrasta amb les manifestacions de la vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño, que ha qualificat la decisió d'una falta de compromís amb Espanya.

El PP adverteix d'un "efecte contagi"

El subsecretari d'Economia del PP, Juan Bravo, ha advertit que amb la marxa de la seu social de Ferrovial als Països Baixos, Espanya s'enfronta al "risc" que hi haja un "efecte contagi" en altres multinacionals espanyoles i isquen del país.

Bravo ha denunciat la "falta de seguretat jurídica" i, per tant, "inquietud" que les empreses troben enfront de la que els ofereixen en altres països, i ha demanat fer una "profunda reflexió" sobre els motius d'aquesta marxa.

"El risc que correm és que es produïsca un efecte contagi". Per a Bravo, s'ha d'intentar captar empreses i inversions estrangeres, però no sense abans assegurar-se que els "gegants" econòmics, "els líders espanyols no marxen".

També et pot interessar

stats