La firma d'hipoteques es desploma a l'agost un 22,7% i encadena mig any de caigudes de dos dígits

La pujada de tipus i l'encariment de l'Euríbor porten l'interés mitjà dels préstecs al seu major nivell en set anys

Signatura d'una hipoteca en una notaria de València en una imatge d'arxiu
Firma d'una hipoteca en una notaria de València en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La signatura d'hipoteques sobre habitatges s'ha desplomat un 22,7% interanual a l'agost, per a encadenar així set mesos de caigudes de més de dos dígits, en paral·lel a la ràpida pujada dels tipus d'interés.

Segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a l'agost es van signar 28.344 hipoteques sobre habitatges, la qual cosa suposa un 3% menys que al juliol.

Després de la política de pujades de tipus d'interés duta a terme pel Banc Central Europeu (BCE) per a intentar contindre la inflació i l'evolució de l'Euríbor, el tipus d'interés mitjà per al total de préstecs hipotecaris es va situar en el 3,62% a l'agost, la seua xifra més elevada des d'octubre de 2014.

En el cas dels habitatges, l'interés mitjà va ser del 3,25%, el seu valor més alt des de juliol de 2016, amb un termini mitjà de 24 anys.

Respecte a un any abans, el tipus d'interés mitjà per als préstecs sobre habitatge ha augmentat en 1,3 punts. És el cinqué mes consecutiu en el qual el tipus d'interés supera el 3%.

El 42,1% de les hipoteques sobre habitatges es van constituir el mes d'agost passat a tipus variable, mentre que el 57,9% es van signar a tipus fix.

L'import mitjà de les hipoteques ha baixat un 4,6% interanual, fins als 138.171 euros, mentre que el capital prestat ha disminuït un 26,2%, fins a estar vora els 3.916,3 milions d'euros.

També et pot interessar

stats