Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Unes 600 embarcacions de pesca es queden amarrades als ports valencians almenys fins a dimecres

No eixiran a pescar com a mesura de protesta per la pujada dels carburants i la falta d’ajudes per a compensar-la

La flota pesquera de Castelló es queda al port pels preus dels combustibles / Domenech Castelló (Efe)

La pujada del preu dels carburants es nota, i bona cosa, a la mar. La flota pesquera valenciana, de vora 600 embarcacions, com la de la resta d’Espanya, continuarà amarrada a port, almenys, fins dimecres, quan els representants de les confraries de pescadors es reuniran amb el ministre d’Agricultura per a abordar compensacions per a pal·liar la pujada del preu del combustible que, segons asseguren els pescadors, fan inviable el seu treball.

La parada l'ha convocada la Federació Nacional de Confraries de Pescadors, que suma 40.000 afiliats a tot Espanya, dels quals 9.000 són propietaris d'embarcacions. Deixaran les seues embarcacions als ports perquè no els ixen els comptes, perden diners eixint a la mar des que es va iniciar l’escalada en el preu dels carburants. Mantindran la protesta fins dimecres, quan tenen prevista una reunió amb el ministre d'Agricultura i Pesca, Luis Planas, per a demanar solucions al govern d'Espanya.

Si no s'aconsegueix res dimecres seguirem aturats, perquè per a anar a treballar a la mar i no traure ni el jornal, no eixiremVicent Pérez - President de la Comissió interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana

Vicent Pérez, president de la Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana i de la Confraria de Cullera (Coincopesca), l'atur afecta prop de 600 embarcacions que es dediquen a l'arrossegament, el cércol i la pesca artesanal.

"Estarà així almenys fins al dimecres. I si no s'aconsegueix res seguirem aturats, perquè per a anar a treballar a la mar i no traure ni el jornal, no eixirem. El problema principal que tenim és el preu del gasoil", lamenta.

"Els mariners ixen a pescar sense saber si duran un sou a casa. Et gastes el 80% del que ingresses, no és rendible", lamentava Mateo Espín, patró major de la Confraria de Pescadors de la Vila Joiosa fa uns dies. Segons va denunciar, des de l'any passat el gasoil ha pujat un 40%, i això augmenta molt els costos. 

Sobre les repercussions de parades com aquesta en el consumidor final, Pérez dubta que aquestes aturades li causen un impacte rellevant i immediat. "Si anem a una gran superfície segurament veurem el lloc ple de peix, del que porten de fora, perquè passa com amb les taronges, que les d'ací es queden a l'arbre, però peix de la nostra costa a les llotges no n'hi haurà", aclaria.

També et pot interessar