La forma de reduir la temporalitat és el principal escull per a un acord sobre la reforma laboral
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, admet que un acord tripartit per a reformar el mercat de treball serà "molt difícil", encara que no impossible
La vicepresidenta segona del govern central i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha reconegut aquest dimarts que aconseguir un acord tripartit per a reformar el mercat de treball serà "molt difícil", encara que no impossible, i ha situat el principal escull en la temporalitat.
"És difícil, és molt difícil, i el problema està en la temporalitat, perquè no s'ha abordat mai en tota la democràcia espanyola [...] Canviarem el paradigma de la contractació, no és una cosa menor, sabent que el nostre país té sectors estacionals, però tècnicament és possible garantir l'estabilitat en l'ocupació amb l'estacionalitat", ha defensat Díaz.
En tot cas, la vicepresidenta ha assenyalat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que "es queda" amb les paraules d'una de les representants de la CEOE en la taula de negociació, en les quals admet que el repte de la transformació del mercat laboral "és alt i complex, però no impossible".
Díaz ha lloat la faena dels agents socials, que "s'estan deixant la pell" en la negociació i han suspés totes les agendes per a continuar treballant en la taula, de la qual "li agradaria" que isquera un acord a tres bandes. Demà dimecres, ha recordat la vicepresidenta, hi ha reunió de la taula de reforma laboral amb sindicats i empresaris, i també n'hi haurà divendres que ve. I encara que la preferència del Govern és aconseguir un acord tripartit, el més important, ha dit, és que a Espanya existeix diàleg social. "I m'atreviria a dir que com cap altre", ha afegit. "Estem treballant amb intensitat [...] Deixarem treballar a la taula", ha assenyalat Díaz, que ha insistit que el Govern preferiria que aquesta negociació acabara amb un acord que tinguera el suport d'empresaris i sindicats.
El més important és el diàleg
Respecte a la negativa de la CEOE de fer costat a l'acord entre el Govern i els sindicats per a la pujada de cotitzacions, la vicepresidenta ha subratllat que "el més important és que hi ha hagut diàleg social".
Díaz ha recordat que, encara que amb aquest govern hi ha hagut 12 grans acords socials, hi ha algunes coses que no han tingut el suport de la CEOE, com la llei sobre igualtat retributiva, la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) i ara la definició del mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI), en el qual es preveu una pujada de les quotes a empreses i treballadors.
"Això no vol dir que no hi haguera diàleg social, n'hi va haver [...] Els agents socials defensen els seus legítims interessos i nosaltres exercim de pantocràtor per a equilibrar els interessos dels uns i els altres", ha dit Díaz, que ha afirmat "desconéixer" si, darrere de la decisió de la patronal de no signar el MEI, hi ha pressions polítiques.