Els forners busquen fórmules per a reinventar un ofici en perill d'extinció

Les gasolineres Repsol són els establiments on més pa es ven, fins a catorze milions d’unitats a l’any

El forner Xavier Barriga imparteix una classe magistral a València / À Punt NTC

Aquest dilluns, 16 d’octubre, el món celebra el Dia Internacional del Pa i el sector continua oferint dues cares ben diferents. D'un costat, està la indústria, amb les gasolineres Repsol com els establiments on es ven més pa, fins a catorze milions d’unitats a l’any. De l'altre, uns forners tradicionals que busquen fórmules per a garantir un ofici en perill d'extinció. 

El forner Xavier Barriga ha impartit hui una classe magistral que sintetitza la revolució que viu el sector tradicional. Es tracta d’usar noves tècniques per a fer el pa com fa cent anys i aquest expert té la fórmula: pasta un pa de fermentació controlada en fred que permet als forners entrar a treballar a les sis del matí. 

Això els permet dir adeu a les matinades salvatges, i hola a poder conciliar la vida familiar. És la massa per a trobar mà d'obra i relleu en aquest ofici en perill d'extinció. “Els professionals s’estan especialitzant en noves maneres de treballar que permeten canviar la nit pel dia”, assegura el president de la Federació Gremial de Forners, Baltasar Vicente. 

Els alumnes del curs són forners de tota la província de València. Saben que la tendència és fer un pas avant per a preparar un pa més saludable. Són els que resisteixen i dia rere dia lluiten contra gegants. El resultat dels forns no té res a veure amb el pa que es ven en les gasolineres clar, tampoc el preu. Aquesta batalla, que cou, és el seu pa de cada dia. 

També et pot interessar

stats