Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

La fortuna dels cinc homes més rics del món es va duplicar el 2020

Per contra, la riquesa acumulada del 60% de la població més pobra ha caigut en el mateix període de temps

La fortuna dels cinc homes més rics del món es va duplicar el 2020 / À Punt NTC

L'últim informe d'Oxfam Intermón sobre la desigualtat revela que els rics són cada vegada més rics, mentre que la pobresa augmenta entre la gent més vulnerable. En concret, els cinc homes més rics del món han duplicat la seua fortuna des del 2020.

Són Elon Musk, el propietari de Tesla i la xarxa social X; Bernard Arnault, cap de l'imperi de productes de luxe i marques com Louis Vuitton o Dior; Jeff Bezos, el fundador d'Amazon; el magnat tecnològic Larry Ellison i l'inversor nord-americà Warren Buffett. Segons l’estudi, la riquesa que sumen els cinc ha incrementat a un ritme de 14 milions per hora des del 2020. Mentrestant, la riquesa acumulada del 60% de la població més pobra (vora 5.000 milions de persones) ha caigut en el mateix període de temps.

Des de l’ONG asseguren que si es manté aquesta tendència, en només deu anys el món podria tindre el primer bilionari. “Això està succeint perquè estem entrant en una era de supremacia multimilionària, i això clarament està esprement els treballadors”, assegura Amitabh Behar, portaveu d'Oxfam Intermón.

A Espanya també es reflecteixen aquestes desigualtats: la meitat de la riquesa està en mans del 10% de la població. Una riquesa que no és descendent, l'augment en un 16% dels beneficis de les empreses no va repercutir en més ocupació. “Les cinquanta principals empreses van incrementar els beneficis en un 23%, especialment les energètiques i els bancs”, remarca Nerea Basterra, portaveu de l’ONG a Espanya. 

Les xifres de l’informe parlen de la desproporció dels salaris milionaris dels grans accionistes i la situació de la resta de la població. Catorze milions d’espanyols han vist que han apujat les seues hipoteques i un 17% de la població no pot ni calfar la casa. Oxfam Intermón insta a promoure una governança democràtica de les empreses i un repartiment equitatiu dels beneficis combinat amb normes que obliguen a complir amb els drets humans i ambientals. 

També et pot interessar