França entra en la carrera per emportar-se la nova gigafactoria de Tesla a Europa

La Generalitat també està en negociacions amb la multinacional de cotxes elèctrics perquè invertisquen a la Comunitat Valenciana

Factoria de Tesla
Factoria de Tesla / À Punt

A la Comunitat Valenciana li ha eixit un competidor en la carrera per guanyar-se la nova megafàbrica que Tesla planeja construir a Europa. El president de França, Emmanuel Macron, té previst reunir-se divendres que ve amb el magnat Elon Musk, propietari de la companyia d'automòbils elèctrics, dins de les gestions que està fent el seu gabinet amb l'objectiu d'aconseguir que instal·len una factoria al país gal.

Macron ha anunciat la trobada aquest dimecres durant una visita al saló tecnològic VivaTech i ha explicat que vol parlar amb Musk "d'automòbils, de bateries, d'aquest sector, per a mostrar l'atractiu francés i europeu" per a noves inversions. Amb el multimilionari, que és també l'amo de Twitter, el dirigent francés vol conversar igualment sobre "intel·ligència artificial, xarxes socials i marcs reguladors per a aquestes activitats".

El controvertit empresari estatunidenc d'origen sud-africà intervindrà en VivaTech divendres que ve i el govern francés no vol deixar escapar l'oportunitat que suposa el seu pas per París. La visita, de fet, té lloc mentre Tesla estudia la ubicació per a construir la seu d'una nova fàbrica d'automòbils elèctrics. Un projecte cobejat per diversos territoris entre els quals està també el valencià.

Fa just una setmana va eixir a la llum que la multinacional fabricant de cotxes elèctrics estava immersa en negociacions amb la Generalitat per tal d'instal·lar una gigafactoria amb una inversió superior als 4.500 milions en algun punt de la província de València que no va concretar-se. El que sí que va transcendir és que els representants de la marca nord-americana visitaren diverses ubicacions possibles. El Consell no ha confirmat públicament si hi ha converses en marxa amb la companyia de Musk ni en quin estat es troben, pel contracte de confidencialitat que afecta el procés. En qualsevol cas, ha desmentit que existisca "un acord tancat". Sí que semblen lògics els moviments per a captar l'atenció de Tesla per la Comunitat Valenciana, tenint en compte que ací està projectada la nova gigafactoria de bateries elèctriques del grup Volkswagen que es destinaran a subministrar la planta que Ford té a Almussafes.

Tesla, companyia californiana en plena expansió i creada l'any 2008, compta actualment amb sis grans gigafactories per tot el món, amb quatre centres als Estats Units, un a Xangai i un altre a Berlín. La nova seu que planegen construir seria, per tant, la segona gran fàbrica de la marca en el continent Europeu, si bé és cert que tenen més centres logístics i d'assemblatge a Alemanya i als Països Baixos.

Entre els punts forts de què França pot presumir per a emportar-se la futura megaplanta destaquen el complex de fàbriques de bateries i de vehicles elèctrics de diversos grups de l'automòbil (Renault i Stellantis) que ha posat en marxa al nord del país.

També et pot interessar

stats