Francisco Pérez, Premi Rei Jaume I: "Hi ha pocs senyals que el finançament autonòmic s'abordarà enguany"
El catedràtic de la UV i director de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques ha rebut el prestigiós guardó en la categoria d'Economia
El valencià Francisco Pérez García, catedràtic d'Anàlisi Econòmica a la Universitat de València fins al 2020 i director de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) des del 1990, ha sigut guardonat amb el Premi Rei Jaume I d'Economia 2024. Este dimecres ha connectat amb Les notícies del matí per a comentar com ha rebut la prestigiosa distinció, amb la qual ha dit que se sent "molt content".
El jurat dels Premis Rei Jaume I li ha reconegut la trajectòria com a professor —ja "emèrit", ha precisat ell mateix— i investigador, però també el seu "lideratge" com a president de la comissió d'experts sobre finançament autonòmic designada per les Corts. Este ha sigut precisament un dels seus àmbits d'especialització, i des de l'IVIE ha treballat sense treva per a demostrar amb dades la injustícia que regeix el sistema actual de repartiment dels fons. Una reivindicació, però, que encara no ha trobat resposta i per a la qual les perspectives de solució a curt termini no són optimistes, tot i la gravetat del problema per les desigualtats que suposa l'actual model, caducat des del 2014 i pendent de reforma. "Hi ha pocs senyals que s'abordarà enguany", ha dit Pérez García, que ha reconegut sentir-se "frustrat".
L'economista, així mateix, ha lamentat que tampoc s'ha donat resposta a la solució "transitòria" que va posar la comissió d'experts damunt de la taula per a resoldre temporalment "una part de les conseqüències negatives" de l'infrafinançament i "en vista de les dificultats d'abordar amb profunditat el sistema". Es tracta de la creació d'un fons d'anivellament, recurrentment reclamat des de la Comunitat Valenciana, per a compensar les autonomies que, com esta, estan per davall de la mitjana estatal en repartiment dels fons. Pérez García ha xifrat en almenys 1.600 milions d'euros anuals la quantia necessària per a les arques valencianes.
A pesar de l'evident encallament de la reforma del finançament, el Premi Rei Jaume I d'Economia ha cridat a no rendir-se perquè "tenim moltes bones raons per a defensar el que defensem, que no rebem un tracte just pel sistema de finançament autonòmic i per això hi hem d'insistir". Ha volgut valorar, a més, els passos que s'han assolit durant els últims anys: consens polític i social per a reconéixer el problema de manera unànime a la Comunitat Valenciana i haver portat la reivindicació a la resta d'Espanya, de manera que hi ha un reconeixement de l'infrafinançament valencià a tots els nivells. Amb tot, avisa que cal ser "realistes" perquè, ha dit, amb data de juny de 2024, no es pot assegurar que el problema s'abordarà enguany.