Fuga de directius a OpenAI pel pla de convertir-la en una empresa amb ànim de lucre

La responsable tecnològica Mira Murati i altres dos caps tècnics anuncien que se'n van en plena ronda de finançament per a captar fons

Composició amb el logo d'OpenAI i el conseller delegat, Sam Altman
Composició amb el logo d'OpenAI i el conseller delegat, Sam Altman / Shutterstock

L'empresa d'intel·ligència artificial OpenAI, creadora del popular xatbot ChatGPT, pateix estos dies una desbandada en la cúpula directiva. Este dimecres es posava la cirereta amb l'anunci que la responsable tecnològica Mira Murati ha dit adeu en un missatge publicat en les xarxes. "He de dir-vos una cosa. Després de molta reflexió, he pres la difícil decisió de deixar OpenAI", comença el text, en què justifica l'eixida per a "crear el temps i espai" per a dur a terme una pròpia "exploració".

A Murati li han seguit el mateix dia altres dos caps tècnics, el vicepresident de recerca Barret Zoph i el director d'investigació Bob McGrew, que també han presentat la renúncia. Però són només les últimes d'un reguer d'eixides executives que s'han produït enguany, just en un moment en què la companyia tecnològica liderada per Sam Altman està en plena ronda de finançament amb diferents inversors i estudia convertir-se en una empresa convencional amb ànim de lucre.

Ara mateix, el valor de l'empresa emergent, amb seu a San Francisco, està disparat. Espera captar en estes negociacions 6.500 milions de dòlars que l'ajudarien a aconseguir un valor de 150.000 (uns 136.000 milions d'euros al canvi). Però, per a això, caldria que canviara l'estructura corporativa per a passar a ser una corporació de beneficis, segons ha informat Reuters.

OpenAI, creada el 2015, està controlada per la junta d'una organització sense ànim de lucre, una estructura inusual que l'acosta més a una mena de fundació. En teoria, la firma dirigida per Altman i els altres cofundadors treballa pel bé comú en la cerca de l'anomenada intel·ligència artificial general, equiparable a la humana. Des del 2019, quan va deslligar-se en una filial amb fins de lucre per a tractar de captar inversors, va despertar l'interés de gegants com Microsoft, que començaren a injectar-li quantitats milionàries.

La ronda de finançament en què està immersa ara no s'ha tancat encara. No està clar si la marxa de part de la cúpula directiva podria afectar la recaptació de fons en curs. Alguns documents interns de les negociacions contenen una clàusula de "canvi material advers" que permet als inversors retirar-se d'un acord si l'empresa troba alguna cosa que puga tindre un impacte negatiu significatiu.

Murati, en tot cas, se'n va amb bones paraules i continuarà treballant a OpenAI mentre negocia els termes de l'eixida, segons una font propera. Ha format part del fabricant de ChatGPT durant sis anys i mig i va exercir breument com a consellera delegada al novembre, quan arran d'una crisi interna acomiadaren Altman per falta de "confiança". A Murati la triaren com una substitució temporal i Microsoft va eixir en rescat del màxim executiu despatxat, i va oferir la contractació d'ell i de centenars de treballadors que van amenaçar d'anar-se'n també. Els ànims es calmaren amb la tornada d'Altman com a director general, el retorn de Murati en el lloc de cap tecnològica i un acord sobre la nova composició de la junta directiva, que inclou també la multinacional creada per Bill Gates i Paul Allen.

També et pot interessar

stats