Gan Pampols defén que el seu pressupost és determinant, encara que "modest", i demana ajudes al govern espanyol i a la UE

L’oposició critica la contractació de dos empreses per a elaborar els plans de reconstrucció, que rebran un terç de l'assignació del 2025 per a la conselleria

El vicepresident segon, Francisco José Gan Pampols, en la compareixença a la comissió de les Corts
El vicepresident segon, Francisco José Gan Pampols, en la compareixença a la comissió de les Corts / GVA

El vicepresident segon i conseller per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana, Francisco José Gan Pampols, ha aprofitat la ronda de compareixences de les conselleries a les Corts per a defendre la creació del seu departament amb l’objectiu de coordinar i impulsar la recuperació del territori valencià després de la catàstrofe, així com la partida dels comptes autonòmics destinats per a eixe fi. A més, ha demanat partides econòmiques extraordinàries a fons perdut del govern d'Espanya i que la Unió Europea active tots els instruments al seu abast.

Gan Pampols ha comparegut este dilluns al matí davant de la comissió d'economia i pressupostos per a detallar les línies principals de la conselleria, només després de la vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, que també ha detallat que destinarà prop de 141,5 milions d'euros el 2025 als treballs postdana, dels quals més de la meitat es dedicaran a actuacions relacionades amb habitatge.

En reiterades ocasions, el vicepresident segon ha manifestat que no s’ha improvisat amb els comptes amb l’objectiu “d’evitar un endeutament innecessari en un context d'incertesa financera”. “La gestió prudent ha sigut clau per a garantir que l'esforç econòmic no hipoteque el futur i per a assegurar que els recursos arriben a les prioritats reals, amb planificació, rigor i control”, ha remarcat. 

Així, ha deixat clar que els 14 milions del seu departament per al 2025 —la quantia més baixa de totes les conselleries—, encara que semblen “modestos”, són “determinants”. I, tot i que representen un poc menys del 0,06% del total mobilitzat per a la recuperació, ha dit que formen part d’una inversió estratègica en “direcció, control i transparència”. Posteriorment, ha detallat que vora la meitat —5,9 milions— es destinaran a despeses de personal i que es reserva un pressupost extraordinari dana de 4,5 milions per als programes Pla de Recuperació i Reconstrucció, on se situa el contracte amb PwC —de 2,2 milions— i el pla de Coordinació, Control i Seguiment amb el contracte de Tragsa —2,3 milions—.

600 milions reservats pel Consell

Al marge del pressupost, ha destacat que s'han reservat 600 milions per a impulsar actuacions prioritàries, de moment no assignades a cap conselleria. Uns diners, ha subratllat, que està preparat, "no dispers”, i que el seu departament avaluarà com repartir-lo. En general, el vicepresident ha explicat que els seus comptes es van dissenyar “amb austeritat” i sense partides “supèrflues”. “No estem davant d'un fenomen meteorològic més: estem davant d'una emergència de país que exigeix una resposta estructural, planificada i sostinguda en el temps”, ha recalcat, i ha reiterat que el seu departament és “finalista i temporal”.

En este escenari, ha defés que l'esforç de la Generalitat “no és suficient”, per la qual cosa ha exigit fons extraordinaris del govern espanyol. També que la Unió Europea “active tots els instruments”, com el mecanisme Restore que permet reprogramar fons europeus estructurals i recursos del Banc Europeu d'Inversions (BEI) o del Fons de Solidaritat. “Perquè el que no se secunda a temps des d'Europa, acaba eixint molt més car i ho paguen els ciutadans”, ha advertit.

L’oposició qüestiona l’assignació dels contractes

En el torn de rèpliques, la diputada socialista Rosa Peris ha criticat la contractació de les empreses externes per part de la vicepresidència, que ha qualificat “d’una irregularitat com una catedral” i com “una autèntica presa de pèl”. A més, també ha lamentat la quantitat assignada al departament. Unes acusacions a les quals Gan Pampols ha respost que “en cap cas” el pla de recuperació estiga externalitzat, sinó que simplement s’han hagut de dividir les funcions perquè una emergència com la que ha causat la dana ha superat la capacitat de l’administració. Sobre els comptes, ha reiterat que “no són insignificants”: “no es pot minimitzar un esforç pressupostari que fan els valencians perquè existisca una ferramenta per a coordinar transversalment les conselleries”. 

També ha criticat la contractació d’empreses externes la diputada de Compromís, Isaura Navarro, que ha preguntat al vicepresident per suposades adjudicacions a dit en els contractes d’emergència de la dana per part del govern valencià. Gan Pampols ha contestat que estos acords estan subjectes a control financer i que es prendrien les mesures necessàries en cas de detectar cap irregularitat. “No generem més soroll del necessari en este ambient”, ha afirmat. 

Per la seua banda, el síndic de Vox, José María Llanos, ha sostingut que el pressupost de Pampols té “sentit” i ha agraït la seua “claredat”, si bé ha reiterat que no creu que fora necessari crear una vicepresidència ad hoc. A més, ha aprofitat per a denunciar que el seu grup ha sabut que el Consorci de Compensació d'Assegurances (CCS) “està exigint suborns a xicotetes empreses perquè paguen a pèrits externs privats per a agilitzar els tràmits”. Gan Pampols ha dit que desconeixia eixa informació, però que la tindrà present. 

També et pot interessar

stats