El gas puja un 3,7% a l'estiu i marca preus superiors als últims hiverns
El experts adverteixen que la tendència a l'alça anticipa un hivern de gas i electricitat cars
La tarifa d'últim recurs (TUR) de gas natural puja un 3,68% de mitjana a partir d'aquest primer de juliol respecte del preus de gener, segons s'extrau de la resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines que publica el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
Per a un client estàndard, amb consums mitjans de 2.501 kilowatts hora (kWh) anuals (TUR1), representarà un augment del 2,9% en la factura, mentre per a aquells amb consums mitjans de 9.059 kWh a l'any (TUR2) l'increment serà d'un 3,89%.
En termes interanuals, la pujada és més gran. El consumidor pagarà de mitjana un 5,1% (TUR1) i un 4,4% més (TUR2) respecte dels preus de juliol de 2020.
L'augment coincideix amb l'última revisió del preu del gas, que s'actualitza trimestralment per a la clientela amb tarifa protegida, coneguda com a TUR o preu voluntari al xicotet consumidor. Per això, paradoxalment, se'ls repercutirà ja un augment que no patiran els clients amb tarifa de mercat lliure, ja que aquesta revisió es fa anualment.
La pujada se superposa amb els màxims de l'electricitat, que ha marcat un rècord històric en el mercat majorista espanyol, fins als 83,29 euros el megawatt hora (MWh), prop de 10 euros més que el setembre de 2008. Una pujada que el consumidor notarà menys per la reducció de l'IVA que ha aplicat el govern per a contindre el preu. Amb tot, segons l'OCU, la tarifa elèctrica ha pujat un 270% de mitjana des del juny de 2020.
Per què puja el gas?
L'augment del preu de gas d'aquest juliol està connectat amb el dels mercats internacionals d'hidrocarburs. El Migbas, on compren el gas bona part dels operadors espanyols, va marcar aquest dijous els 35 euros/MWh i arrossega un preu mitjà al juny superior als dels tres últims geners, de 2018 a 2020. És a dir, a l'estiu s'estan pagant preus per damunt dels de l'hivern, quan l'augment de la demanda sol fer apujar el cost.
Antonio Miranda, expert en energia del Col·legi d'Enginyers Industrials de València, adverteix que la tendència a l'alça no és passatgera i podria durar més d'un any. "Passarem un hivern de gas car i les famílies s'han de preparar, perquè el preu del gas també impacta en el de l'electricitat". Miranda explica que el gas està cobrint part del forat que està deixant la progressiva substitució del carbó per a produir electricitat a través de les centrals de cicle combinat. I ja se sap, a més demanda, augmenta el preu.
La conjuntura internacional tampoc ajuda. El preu que paguen les operadores pels drets d'emissió de CO₂ a la Unió Europea s'han duplicat. D'altra banda, el preu del gas està connectat al del petroli Brent, un índex que està en màxims des de l'abril de 2019 i alguns pronòstics no anticipen que baixe fins a l'hivern de 2022.
La demanda de gas a l'alça i la competència internacional pel recurs també ha minvat les reserves estratègiques, que podrien esmorteir part de la pujada. Els magatzems subterranis d'Espanya estan al 65%, quan l'estiu passat fregaven el 80%.
És la tempesta perfecta per a una pujada indefinida del preu i per això els experts avisen: "Tots els senyals indiquen que les famílies s'han de preparar per a un hivern de preus alts que no sabem quan baixaran. Cal que vegem l'energia com un recurs escàs cada vegada més costós i que en la mesura del possible cal estalviar".