La gasolina marca un nou mínim anual: 1,56 euros en ple pont

Els carburants continuen la senda d'abaratiment a les portes de Nadal, però omplir el dipòsit ens ix més car que fa un any

Un conductor ompli de combustible el seu cotxe
Un conductor ompli de combustible el cotxe / Chadchai Krisadapong (Shutterstock)

Els preus dels carburants a Espanya mantenen una setmana més la tendència consolidada a la baixa i encaren les festes de Nadal amb bones perspectives, segons les dades publicades en el Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE). La gasolina ha tornat a anotar un mínim anual per segona vegada consecutiva, coincidint amb el pont de la Constitució i la Puríssima, i ha situat el litre en 1,558 euros (–0,89%). D'acord amb l'informe, difós aquest dijous i que recull registres de més d'11.400 estacions de servei a Espanya, entre el 5 i l'11 de desembre el preu mitjà del litre de dièsel fregava 1,527 euros, vora un 1% menys que en els set dies anteriors.

Amb aquests preus, tots dos combustibles confirmen l'espiral baixista dels últims mesos: el preu de la gasolina 95 encadena onze setmanes en retrocés, mentre que el del gasoil n'acumula deu. La davallada de la primera va iniciar-se a finals de setembre, quan va marcar el màxim —1,76 euros per cada litre—. Caldria retrocedir a finals de l'any passat, quan encara estava vigent la bonificació del govern espanyol de vint cèntims per als carburants, per a trobar un preu més barat que l'actual. El segon combustible, per la seua banda, es mou en tarifes que no es veien des de finals de juliol i ha experimentat una caiguda de vora el 9% en els dos darrers mesos.

A les acaballes de l'any i quan queden poc més de deu dies per a les festes de Nadal, un dels períodes amb més trànsit de l'any, tant la gasolina com el gasoil es mantenen allunyats dels pics històrics de preu assolits en l'estiu de 2022. Aleshores, la 95 va catapultar-se a 2,141 euros per litre, mentre que l'altre va tocar els 2,1. Tot i els darrers descensos, amb els preus actuals, omplir un depòsit mitjà de 55 litres de benzina costa ara mateix 85,7 euros, uns 6,4 més que en les mateixes dates de 2022, quan s'havia de descomptar la bonificació estatal vigent dels vint cèntims. I omplir-lo en un cotxe dièsel suposa per a la butxaca un desemborsament de 84 euros, vora un euro més que fa un any.

També et pot interessar

stats