La gasolina toca els preus màxims de l'any en plena Setmana Santa
A Espanya és més car omplir el dipòsit que abans de l'esclat de la invasió russa d'Ucraïna, però més barat que la mitjana europea
El preu de la gasolina ha tornat a encarir-se per desena vegada consecutiva durant l'última setmana, en plenes vacances de Setmana Santa, amb més de 16,5 milions de desplaçaments per carretera previstos. El 25 de març la tarifa mitjana del litre se situa en 1,635 euros, segons dades del butlletí petrolier de la Unió Europea, que recull referències d'11.400 estacions de servei espanyoles. És un 1,24% més que la setmana anterior i suposa assolir el nivell més alt des de principis de novembre, encara que omplir el dipòsit enguany serà lleugerament més barat respecte a les festes del 2023. Per la seua banda, el gasoil A repunta lleugerament després de tres setmanes de descens, fins a 1,54 euros cada litre, però es manté per damunt de l'import que hi havia l'any passat.
Tots dos carburants començaran el 2024 registrant els primers increments de preu en tres mesos, després d'acumular davallades progressives des de finals de setembre. De fet, van tancar el 2023 amb un abaratiment de quasi el 15% en el cas de la gasolina, i de més del 13% per al dièsel. Però en l'últim mes la gasolina s'ha encarit un 2,32%, mentre que el gasoil s'ha abaratit un 1,35%. I des de principi d'any, els dos combustibles han experimentat pujades en l'import, del 6,51% i el 3,07%, respectivament.
Els canvis són significatius per als conductors, tenint en compte que durant el pont de Setmana Santa, que s'inicia aquest dijous i es prolongarà fins dilluns que ve en algunes comunitats autònomes, passa per ser un dels moments amb més mobilitat de l'any en les carreteres espanyoles. De fet, Direcció General de Trànsit (DGT) preveu que en la segona fase de l'operació especial de Setmana Santa hi haja més de 9,6 milions de desplaçaments per carretera.
Amb els preus actuals, omplir un depòsit mitjà de 55 litres de gasolina té un cost d'uns 88,88 euros, uns 92 cèntims menys que en les vespres de la Setmana Santa de l'any passat, quan ascendia a 89,7 euros (i ja no existia el descompte de 20 cèntims per litre que va estar vigent en gran part del 2022).
Per als vehicles de dièsel, omplir un depòsit mitjà (55 litres) suposa un desemborsament de 84,26 euros, uns 17 cèntims més car que el 2023, moment en el qual el preu era de 84,09 euros.
No obstant això, malgrat aquests nivells de preu mitjà per als carburants, és possible trobar en diferents punts d'Espanya el litre de gasolina 95 en una forqueta de preus entre un mínim d'1,385 euros i un màxim d'1,95 euros. En el cas del gasoil, el preu pot variar dels 1,169 euros als 1,999 euros, segons dades del Geoportal del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
Per damunt dels preus d'abans de la guerra a Ucraïna
Els preus estan per damunt dels nivells en els quals estava abans de l'esclat de la invasió russa d'Ucraïna, que va començar el 24 de febrer del 2022, quan era d'1,592 euros i 1,479 euros el litre, respectivament. No obstant això, tots dos carburants continuen lluny dels màxims que van registrar l'estiu del 2022, al juliol, quan la gasolina va aconseguir els 2,141 euros i el gasoil els 2,1 euros.
El preu dels carburants depén de múltiples factors, com la seua cotització específica (independent de la del petroli), l'evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts. A més, l'evolució en la cotització del cru no es trasllada directament als preus dels carburants, sinó que ho fa amb un decalatge temporal.
Els preus a Espanya, més barats que la mitjana europea
Amb aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per davall de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,742 euros el litre, i de l'eurozona, amb un preu mitjà d'1,794 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya també és inferior al de la mitjana de la UE, que és d'1,677 euros, i de la zona euro, on marca un preu d'1,706 euros.