Directes
Ara en la televisió
VALÈNCIA ÉS MÚSICA

La Generalitat i Enagás firmen un protocol per a construir 450 quilòmetres de canonades per a proveir la indústria "d'hidrogen verd"

La iniciativa, que s'inclou en el primer gran corredor europeu de l'hidrogen (H2MED), facilitarà l'objectiu d'abastir el territori per nord i sud amb aquesta font d'energia renovable no contaminant

El president de la Generalitat i el conseller delegat d'Enagàs signen l'acord / Europa Press

Enagás invertirà 575 milions a la Comunitat Valenciana per a construir una xarxa troncal de 450 quilòmetres d'hidroductes per a atendre la demanda d'hidrogen verd dels grans centres industrials. Connectaran pel sud amb la vall de l'hidrogen de Cartagena i pel nord amb l'eix de l'Ebre i l'hidroducte Barcelona-Marsella. El projecte forma part de la xarxa troncal espanyola d'hidrogen, presentat a la convocatòria de projectes d'interés comunitari (PCI).

La iniciativa s'inclou en el primer gran corredor europeu de l'hidrogen, H2MED, que inclou una connexió entre Celourico dona Beira (Portugal) i Zamora, denominada CelZa,i una connexió marítima entre Barcelona i Marsella (França), denominada BarMar, en què també ha mostrat interés el govern alemany, segons ha afirmat el conseller delegat d'Enagás, Arturo Gonzalo, en la signatura d'un protocol d'actuació conjunta amb la Generalitat.  Amb aquesta signatura s'acorda posar tots els recursos perquè el projecte siga una realitat i poder donar un impuls perquè el 2030 s'aconseguisca el transport troncal d'hidrogen verd a la Comunitat Valenciana, ha manifestat.

La xarxa d'hidroductes permetrà atendre els grans centres industrials de la regió, principalment el taulell, els sectors químic i petroquímic i l'activitat industrial de Sagunt, l'aeroport de València i els tres ports d'Alacant, València i Castelló.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha coincidit en "la inevitable necessitat d'accelerar" en energia renovable de forma alineada amb les perspectives que hi ha en l'àmbit europeu després d'un any 2022 en què hi ha hagut "molt sofriment" amb el gas després de l'alça de preus. En aquest camí, laComunitat Valencianat vol passar de ser un territori dependent dels combustibles fòssils a exportadora d'energies renovables. "Com no tenim planeta B, tampoc tenim un pla B a la descarbonització", ha assegurat Puig.

Enagás compta ja a la Comunitat Valenciana amb 882 km de gasoductes d'alta pressió, quatre estacions de compressió, cinc centres de transport i una de les sis plantes regasificadores que opera a Espanya. Aquesta planta, SAGGAS, a Sagunt, va descarregar l'any passat el 17% de tot el gas que es va consumir a Espanya, i ha operat juntament amb Barcelona el gasoducte virtual amb Itàlia on es recarreguen vaixells més xicotets.

"2023 serà l'any de l'hidrogen"

"2023 serà l'any de l'hidrogen. L'hidrogen verd i el biometà seran una part molt important de l'aposta de la descarbonització i la seguretat de l'autonomia estratègica d'Europa" i per a això s'hauran de desplegar les capacitats d'innovació i tecnologia en el desenvolupament de la cadena de valor de l'hidrogen, ha exposat.

Al territori s'estan generant tecnologies d'electrolitzadors de primer nivell, i serà decisiu tindre infraestructures per a connectar les zones de producció amb les de consum, segons el conseller delegat.

El cap del Consell ha destacat "la gran operació de transformació" en aquest camp i que suposa una "gran oportunitat" que s'ha de fer "bé" i que pot canviar el paradigma del creixement econòmic i consolidar la sostenibilitat de l'estat del benestar perquè hi haurà recursos suficients. 

La secretària autonòmica d'Economia, Empar Martínez, ha assenyalat que la connexió d'Enagás suposarà un abans i un després en la transformació de la Comunitat Valenciana, que es convertirà no sols en consumidora sinó també en productora i transportadora de gasos renovables. 

València

També et pot interessar