La Generalitat reclama el mecanisme RED per a Ford: "Hem d'aconseguir que la travessia pel desert coste menys al sector"

El secretari autonòmic d'Ocupació, Antonio Galvañ, diu que s'estudien alternatives per a requalificar la plantilla davant de la nova situació que enfronta la factoria del fabricant automobilístic a Almussafes

El secretari autonòmic d'Ocupació, Antonio Galvañ, este dimecres en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El govern valencià insisteix a reclamar a l'espanyol l'aplicació del mecanisme RED, un instrument de flexibilitat i estabilització de l'ocupació pensat per a atendre crisis sectorials o cícliques, en l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que Ford Espanya ha plantejat per a una tercera part de la plantilla a la factoria d'Almussafes. "Existeix precisament per a afrontar estes situacions", ha afirmat el secretari autonòmic d'Ocupació, Antonio Galvañ, que ha passat este dimecres pels micròfons de Les notícies del matí.

En l'entrevista, el responsable del servei Labora de la Generalitat ha actualitzat en quin punt es troben les negociacions de l'ERO entre la direcció i el comité d'empresa, iniciades fa poques setmanes, i que en principi suposarà l'acomiadament de 1.622 persones. La prioritat de l'executiu valencià és assegurar que tots estos treballadors "es mantindran dins del sector" de l'automoció i estudia alternatives per a requalificar la plantilla despatxada.

A més, fan costat a la petició de la representació sindical en la fàbrica, encapçalada per UGT, en la petició de l'activació del mecanisme RED perquè és la via "idònia", segons ha dit Galvañ, per a "reduir l'impacte" de la decisió industrial adoptada per Ford, garantir que serà "viable" i aconseguir compromisos per les dos parts. "L'empresa, a mantindre l'ocupació, i els treballadors, de formar-se i requalificar-se" en els dos anys que passaran fins que la planta valenciana reprenga la producció de manera important el 2027 amb la fabricació del nou vehicle multienergia. El que és essencial, a parer del secretari autonòmic, és trobar una fórmula que permeta que "esta travessia pel desert que hem d'afrontar ho siga menys per al sector".

Hem de reduir l'impacte de la decisió industrial de Ford i assegurar que serà viable

Galvañ ha instat a la col·laboració entre administracions i tots els actors implicats per a poder gestionar la situació de la millor manera. "Parlem d'assegurar fonamentalment l'ocupació i veure quina formació és necessària per a fer-ho", ha aclarit.

D'altra banda, el secretari autonòmic ha repassat com estan altres problemes laborals que afecten també la indústria valenciana. És el cas de la fàbrica que l'alemanya Thyssenkrupp Galmed té a Sagunt, que ha anunciat el tancament. I ha remarcat que la Generalitat té en este assumpte "la possibilitat de donar suport a les inversions industrials necessàries per a la reconversió i aportar recursos de finançament". Tanmateix, ha lamentat que la part de la solució que, a parer del govern valencià correspon a l'Estat, està encara "sense avanços".

Pel que fa a la planta de Marie Claire a Vilafranca, immersa en un procediment concursal en el jutjat en cerca de possibles compradors que la salven d'entrar en liquidació, Galvañ ha demanat prudència i s'ha mostrat convençut que la justícia valorarà la capacitat de les ofertes presentades per a "mantindre l'ocupació".

També et pot interessar

stats