La Generalitat veu "una línia roja" una negociació bilateral del finançament entre el govern i Catalunya

La consellera d'Hisenda es mostra confiada que la reforma del sistema de finançament s'aborde en el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera, que no té data, però no s'acaba de fiar de Montero

Imatge d'arxiu del la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en el Consell de Política Fiscal i Financera
Imatge d'arxiu de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en el Consell de Política Fiscal i Financera / Chema Moya (EFE)

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, s'ha mostrat confiada que la reforma del sistema de finançament autonòmic s'aborde en el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera, que encara no té data.

Merino ha explicat en Les notícies del matí que la Generalitat ha demanat per escrit a la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que esta qüestió s'incloga en l'orde del dia, tot i que no s'acaba de fiar de Montero.

"A mi m'agradaria que es parlara del sistema de finançament, però no puc deixar de pensar que el consell siga per a fer passos en l'elaboració dels pressupostos, però espere que es parle del finançament".

Al voltant de la petició d'Esquerra i Junts d'un sistema de finançament singular per a Catalunya en el context d'una negociació d'investidura de Salvador Illa, la consellera ha dit que "el govern d'Espanya és capaç de qualsevol cosa, perquè ens ho ha anat demostrant i cada abús que comet tapa l'anterior".

El govern d'Espanya és capaç de qualsevol cosa, perquè ens ho ha anat demostrant i cada abús que comet tapa l'anterior.

Segons Merino, si es negocia un sistema de finançament singular per a Catalunya, "per a res serà beneficiós" per a la Comunitat Valenciana ni per a cap altra comunitat que estiga en el règim comú. "El forat que es quedaria si isquera Catalunya del règim comú serien immens i sens dubte repercutiria en una desigualtat entre els espanyols i soterrar el principi de solidaritat entre regions".

Així, ha remarcat que "una negociació bilateral del finançament entre el govern d'Espanya i Catalunya és una línia roja per al Consell".

El forat que es quedaria si isquera Catalunya del règim comú serien immens i sens dubte repercutiria en una desigualtat entre els espanyols i en soterrar el principi de solidaritat entre regions".

El cap del Consell va proposar dies arrere un "finançament incentivat" que permeta a les comunitats autònomes abaixar impostos com l'IVA i els impostos especials.

Merino ha explicat que Mazón del que parla és de "corresponsabilitat en la presa de decisions, en l'increment o reducció d'ingressos i no que unilateralment el govern prenga decisions per un interés partidista i després repercutisca en la nostra sanitat, serveis i educació".

Sobre la reforma del sistema de finançament, la consellera d'Hisenda ha reiterat que la Generalitat defén que la base del sistema siga el de la població ajustada. "El pes de la variable en el sistema ha de ser la població real perquè els serveis es presten a persones".

De totes maneres, veu "lluny" la reforma del sistema i ha demanat al govern "eixe fons d'anivellament que ens iguale a la mitjana" i reduïsca les desigualtats entre les comunitats millor i pitjor finançades, com és el cas de la Comunitat Valenciana.

La reforma del finançament seria més senzilla després de fer eixos ajustos amb un fons d'anivellament que iguale a les comunitats pitjor parades, però només fa falta voluntat política, ja que es podria fer de demà mateix amb un reial decret.

"La reforma seria més senzilla després de fer eixos ajustos que igualen les comunitats pitjor parades, però només fa falta voluntat política, ja que es podria fer demà mateix amb un reial decret".

Sobre la condonació del deute, la consellera ha dit que no renuncien, però no és la solució: "El primer és la reforma, mentre arriba un fons d'anivellament i després la condonació del deute provocat per un sistema de finançament deficitari".

També et pot interessar

stats