La gestió hospitalària, clau en el pressupost de Sanitat: cites ordinàries de vesprada i 2,6 milions més per al nou Hospital General de Castelló
Marciano Gómez defén un repartiment dels comptes de la conselleria en tres línies estratègiques: atenció primària, salut digital i salut mental
Els pressupostos de la Generalitat per al 2025 passen esta setmana a les Corts un dels seus primers tràmits: les compareixences dels consellers i conselleres davant de la comissió d'Economia. L'objectiu: detallar les línies mestres dels seus respectius departaments. Esta vesprada ha sigut el torn del titular de Sanitat, Marciano Gómez, després de la intervenció durant el matí de Susana Camarero i Francisco José Gan Pampols.
Precisament una de les inversions on més ha incidit el conseller ha sigut en la gestió hospitalària, amb l'anunci de l'obertura dels hospitals en jornada ordinària "a cost zero, reorganitzant les plantilles, com ja es fa a La Fe o El Clínic" de València.
Així mateix, Sanitat assigna 2,6 milions d’euros “per a l’apropiació de l’última parcel·la que quedava pendent i la tramitació del nou Hospital General de Castelló, la infraestructura amb major dotació de la present legislatura”, segons ha anunciat Gómez.
Esta inversió se suma a la d'altres centres de salut, com les obres d'ampliació de l’Hospital de la Vega Baixa, amb 37 milions; les de l'Hospital Clínic de València, amb 36,3 milions; l’ampliació dels centres d’atenció especialitzada al departament de salut de la Marina Baixa, amb 26,6 milions d’euros; o la implantació de la teràpia de protons de l’Hospital La Fe de València, amb 13,5 milions d’euros.
Quant al personal, Gómez ha reivindicat "una actualització en la cultura de la incentivació". El conseller ha dit que veu "ineficient i inadmissible" que "en determinades àrees de treball, el rendiment del personal, a igualtat de complexitat, siga major en la jornada extraordinària que en l'ordinària". Per això, ha anunciat una inversió de 40 milions a la productivitat variable". "El que no es pot fer és que jo no treballe al matí o no treballe el que em toca fer i treballe a la vesprada, perquè perd el principi d'equitat", ha apuntat.
Tres línies estratègiques: atenció primària, salut digital i salut mental
Gómez ha defés que la seua cartera rep la inversió “més gran de la història”, 9.186 milions d’euros. “Un augment de 680 milions d’euros lineals, el 8% respecte a l’any passat”, que es destinaran a tres grans eixos: atenció primària, salut digital i salut mental. Segons el conseller, esta és “la prova irrefutable de la importància que este Consell, amb Carlos Mazón al capdavant, els dona a les polítiques sanitàries”.
En atenció primària, s'incrementarà el pressupost en 54 milions, que arriba fins als 1.744 milions, incloent-hi millores com la conversió de jornada ordinària a complementària durant els dissabtes, la qual cosa "augmentarà l'atenció dels pacients de forma programada en horari vespertí" i "facilitarà també la conciliació familiar".
Pel que respecta a Salut Digital, invertirà 235 milions fins a l’any 2027 per a situar la Comunitat Valenciana “en el podi de les comunitats autònomes”, perquè “no podem projectar-nos cap al futur amb eines del passat”.
Finalment, el programa de Salut Mental i Addiccions comptarà amb un pressupost de més de 192 milions, 131 d'ells per a personal. També s'apostarà pels Hospitals de Dia per a Salut Mental, amb 18 centres per a persones adultes, amb 450 places i una inversió de més de 56 milions en cinc anys.
Marciano reclama al govern espanyol el finançament a pacients desplaçats
Gómez també ha denunciat el “tractament injust d’infrafinançament del govern central amb la Generalitat per l’assistència a desplaçats d’altres autonomies o ciutadans estrangers amb targeta sanitària”, que el conseller ha calculat en 1.023 milions d’euros de deute. “És molt injust que la Generalitat no reba compensació per les 200.000 assistències” d’estos grups, que “suposen una despesa de 77,6 milions d’euros anuals”, ha apuntat.
El projecte de llei de pressupostos va ser entregat a les Corts el passat 20 de març per la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, tres dies després que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, anunciara un principi d'acord amb Vox per a poder aprovar-los, ja que el PP té deu diputats menys que la majoria absoluta.
El Consell, que va prorrogar els comptes del 2024 a causa de la catàstrofe de la dana del 29 d'octubre, ha presentat un pressupost per al 2025 de 32.291 milions d'euros, que inclou 2.364 milions per a la reconstrucció i que, segons el govern, no contempla retallades en serveis socials, drets o llibertats. “La despesa social del pressupost global equival al 81,5% de tot el pressupost no financer, amb un increment lineal de 1.105 milions respecte a l’any 2024, fins a arribar a un total de 19.590 milions d’euros”, ha assegurat Gómez.
L'oposició titlla el pressupost de "cortina de fum"
Des del grup socialista, Rafa Simó ha assenyalat que "esta pel·lícula ja s'ha vist" i ha qüestionat, parafrasejant Mazón, "si este pressupost té el que ha de tindre", ja que "ha pressupostat menys del que va gastar l'any passat". A més, ha recalcat que "falta saber com acabarà este pressupost", perquè "li falten la xapa i pintura del pacte entre Mazón i Abascal".
Des de Compromís, Carles Esteve ha criticat que estos pressupostos són "part d'una cortina de fum" per a "intentar tapar" les peticions de dimissió del president Mazón per la dana. Esteve també ha arremés contra l'acord amb Vox i "les seues retallades i ha advertit que, si executa els pressupostats, "el 9 d'octubre la Sanitat col·lapsarà". Ha afirmat que estos comptes tenen "un forat negre" de 4.000 milions, entre "els 1.200 que li falta i els 3.000 que ha pintat ficticis".
Vox anuncia el suport a este pressupost
Des de Vox, Ana Vega ha mostrat la predisposició del seu grup "a negociar i a tirar avant els pressupostos, sempre que es complisca el que nosaltres ja hem posat damunt de la taula". De fet, sobre este tema ha recalcat: "Si anem en esta línia, així sí, això és el que Vox vol, que es treballe per a la ciutadania i no pels xiringuitos".