Gómez Navarro (UPV): "Mentre que no resolguem la inestabilitat de les energies renovables, necessitem fonts convencionals com la nuclear"
L'investigador i enginyer insisteix que cal més inversió per a millorar els sistemes elèctrics perquè siguen més segurs i reforçar les connexions amb la malla europea
Dos dies després de l'apagada històrica que va deixar sense llum l'Espanya peninsular i Portugal durant diverses hores, encara no estan del tot clares les causes, tot i que Red Eléctrica Española, l'operador encarregat de transportar l'alta tensió a través de la xarxa, ja ha descartat la possibilitat del ciberatac. L'investigador i enginyer Tomás Gómez Navarro, de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha analitzat l'ocorregut en una entrevista este dijous en Les notícies del matí. Per a ell, l'origen del col·lapse ha de buscar-se en el pes que tenen les energies renovables en el sistema espanyol, que no està encara preparat en termes de fiabilitat i seguretat i continua presentant "vulnerabilitats" que suposen un risc. "La xarxa no és estable quan hi ha una participació molt alta de renovables. Una alteració imprevista pot fer caure en cascada tota la xarxa i açò és molt preocupant", ha resumit.
L'expert, membre de l'Institut d'Enginyeria Energètica de la UPV, assegura que la prioritat ara mateix és esclarir què va passar perquè no es torne a repetir, però deixa clar que "mentre no resolguem la inestabilitat de les energies renovables, necessitem fonts convencionals com la nuclear". Al seu entendre, dilluns va produir-se una parada "molt rara" del sistema, que es va originar en pertorbació de freqüència potser per una sobretensió quan una central renovable aportava energia a la xarxa elèctrica. "La probabilitat que passara era molt menuda, però no impossible", ha insistit el professor, membre de l'Institut d'Enginyeria Energètica de la UPV. Una "coincidència" de factors que va fer col·lapsar la infraestructura en cascada. "Hi ha una espurna original, però tot este polvorí ja s'havia anat gestant des de fa temps", ha dit.
Hem d'anar cap a sistemes elèctrics més segurs, encara que pareguen innecessàriament cars
Ara que la crisi elèctrica ha reobert el debat sobre el paper de les energies nuclears, l'expert assegura que esta fallada massiva no ha de servir per a "negar" la importància de les renovables en la generació d'energia, una font de producció barata i que funciona bé. "No vull enviar el missatge equivocat que són un problema", ha aclarit Gómez Navarro, que ha insistit que l'arrel està en la infraestructura que transporta eixa energia, i per això ha demanat inversió econòmica a les administracions públiques i les empreses privades: "Hem d'anar cap a sistemes més segurs, encara que pareguen innecessàriament cars", ha opinat.
Gómez Navarro ha afirmat que el sistema elèctric espanyol és "modèlic" i la velocitat de recuperació que ha tingut en a penes un dia ho demostra. El que no està tan clar, ha matisat, és la gestió de l'entrada d'electricitat a eixa xarxa, que "clarament s'ha de millorar". I eixe aspecte és el taló d'Aquil·les, perquè genera "un risc que s'ha estat assumint molt de temps sense resoldre'l bé". Segons este enginyer, solucionar estes mancances per a garantir un subministrament "en qualitat i fiabilitat" requereix diners per part dels operadors privats, i més implicació de la classe política per a endurir les normes. Entén que és un debat complicat, perquè encariria la factura elèctrica, i per això ha demanat obrir una reflexió al respecte.
Hem de resoldre les barreres que ens impedeixen connectar-nos a la malla europea
A més, l'investigador ha lamentat la feblesa de la connexió de la xarxa espanyola amb la malla europea, amb uns pocs punts a través de França que "salten en quant hi ha una pertorbació important per a protegir la resta d'Europa". En este sentit, ha retret la falta de suport de la Unió Europea, que "ens ajuda quan ja hem entropessat, però no perquè evitem entropessar". Per això, Gómez Navarro ha apostat per incrementar les connexions amb punts des d'Espanya cap a Itàlia o el Magrib per a reforçar el sistema de manera que, quan hi haja una fallada, quede més repartit. "Hem d'evitar que torne a passar i hem de resoldre les barreres que ens impedeixen connectar-nos a la malla europea", ha conclòs.