Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Sánchez anuncia la pujada "immediata" del salari mínim

Els agents socials rebutgen la proposta del Ministeri de Treball d’incrementar-lo en 15 euros per al que queda de 2021, fins a 965 euros bruts mensuals

El president del govern, Pedro Sánchez, durant l'acte aquest dimecres a Madrid / Javier Lizón (Efe)
À Punt NTC @apuntnoticies
01 de setembre 2021 - 10:02 Actualitzat: 01 de setembre 2021 - 15:22

El president del govern, Pedro Sánchez, ha assegurat en el seu discurs pel nou curs polític, que la intenció de l’executiu és “abordar una pujada immediata” del salari mínim interprofessional (SMI). Ha fet l’anunci abans que aquest dimecres el Ministeri de Treball i els representants de CCOO, UGT, CEOE i Cepime es reuniren per a iniciar les negociacions sobre la pujada de l’SMI, que es troba ara en 950 euros mensuals.

En la reunió, el departament liderat per la ministra i vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha proposat a sindicats i patronal incrementar-lo en 15 euros, fins a 965 euros bruts al mes, per al que resta de 2021. Per a 2022 i 2023 el govern espanyol planteja pujades de 31 euros en cada exercici, la qual cosa deixaria l’SMI al tancament de la legislatura en 1.027 euros.

És una primera oferta que ja han rebutjat tant sindicats com empresaris. Treball tornarà a convocar-los en una nova reunió dilluns. UGT i CC OO consideren que un increment del salari mínim de 15 euros “és insuficient” en un context d’elevada inflació i les patronals CEOE i Cepime entenen que la prioritat deu ser enguany consolidar l’ocupació i la recuperació.

Recuperació econòmica amb més ocupacions i millores salarials

En la intervenció que ha fet aquest dimecres per a obrir el curs polític, el president Sánchez ha destacat que govern i agents socials estan citats per a la recuperació econòmica, “que ha d’arribar a la butxaca dels espanyols en forma de més ocupacions i millors salaris. Ningú es pot quedar arrere”.

Així, Sánchez ha apuntat que la millora econòmica "ha d'arribar a tots els estrats socials", i que "continua avançant" el compromís del govern que l'any 2023, el salari mínim aconseguisca el 60% del salari mitjà.

El líder del govern ha presentat aquest dimecres en un acte amb bona part del seu gabinet, empresaris i sindicats, els plans de l'executiu per a aconseguir una recuperació "justa" en la qual el creixement es traduïsca en "cohesió social" i "solidaritat".

La vicepresidenta segona i titular de Treball, Yolanda Díaz, ha defensat des del començament de l'any la necessitat d'incrementar aquest salari, congelat des de gener, encara que els rebrots de la Covid-19 i el seu impacte en l'economia van fer que la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, i el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, decidiren ajornar la decisió fins a la segona part de l'any.

Ara, amb la cinquena onada de la Covid-19 remetent i l'avançat procés de vacunació de la població espanyola, que ja s'acosta al 70% del total d'espanyols, les perspectives econòmiques i d'ocupació per a aquest segon semestre són més favorables i el govern, finalment, ha decidit avançar en la millora de l'SMI.

Fonts del govern confirmen que la pujada no serà retroactiva des del gener, però deixen en mans de la negociació amb els agents socials si l'increment començarà a aplicar-se des del setembre o ja a l'octubre.

En aquest escenari, Treball i els agents socials hauran d'acordar en quin percentatge s'incrementa el salari mínim. Des dels sindicats, tant CCOO com UGT han reclamat reiteradament la necessitat d'incrementar l'SMI i fins i tot havien anunciat mobilitzacions si el govern espanyol no hi accedia.

La patronal, contrària a augmentar el salari mínim

Per contra, la patronal es mostra contrària, argumentant que l'SMI ha experimentat entre 2018 i 2020 una pujada del 31,8%, una cosa inèdita en l'economia espanyola, i a més encara hi ha empreses i negocis que no s'han recuperat de la crisi.

Davant d'aquest escenari i amb una posició de partida per a les negociacions poc satisfactòria, el secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo, ja ha instat el Govern que decrete "immediatament" un augment de l'SMI enguany encara sense l'acord amb la CEOE.

Yolanda Díaz defensa que en un escenari en el qual els salaris pactats en conveni estan pujant entre un 1,5% i un 1,8%, no és acceptable que els perceptors de l'SMI estiguen perdent poder de compra, perquè són els que més necessiten que se'ls ajude. A més, l'última dada d'inflació es va situar en el 3,3%, segons les xifres de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) referides al mes d'agost.

Els experts aconsellen apujar l'SMI enguany entre 12 i 19 euros

El mes de juny passat, la comissió d'experts que ha analitzat el salari mínim per encàrrec del govern va determinar que, per a complir l'objectiu de portar l'SMI al 60% del salari mitjà net en aquesta legislatura, aquesta renda mínima ha de pujar entre 61 i 99 euros d'ací a 2023, fins a situar-lo al final d'aquest període en entre 1.049 i 1.011 euros per catorze pagues. Això equivaldria a incrementar-lo entre un 6,4% i un 10,4% respecte a la quantitat actual de 950 euros mensuals.

Per a aconseguir aquest objectiu, els experts aconsellen que aquest mateix any s'apuge aquesta renda mínima entre 12 i 19 euros com a punt de partida per a aconseguir al final de la legislatura el 60% del salari mig net. Per a 2022 i 2023 es deixaria el gruix de la pujada en tots els escenaris contemplats pels experts.

També et pot interessar