Directes
Ara en la televisió
ZOOM

El govern central prepara un nou paquet de mesures per a mitigar l'impacte de la llum

El Consell de Ministres ha avançat que l’esborrany es coneixerà els pròxims mesos

Una persona consulta una factura del preu de la llum

El govern espanyol ha anunciat que treballa en un nou paquet de mesures per a garantir més estabilitat en els preus de la llum i mitigar l'impacte econòmic.

Així ho ha avançat aquest dimarts la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Ribera ha explicat que l’esborrany amb el contingut es donarà a conéixer al llarg dels pròxims mesos. També ha assegurat que totes les llars —tant les adscrites a la tarifa regulada com a la lliure— acabaran pagant per la llum el mateix que el 2018.

Fins ara s’ha aprovat la reducció del 96% dels costos fixos de la factura, a més d’una reducció del tipus d'IVA aplicable a la llum, actuacions que Ribera no ha aclarit si es prorrogaran o no. En qualsevol cas, ha confirmat que el nou paquet de mesures també actuarà en l'àmbit fiscal.

Aquest dimecres el preu de l’electricitat arribarà a Espanya a un nou rècord històric de 291 euros el megawatt hora (MWh), un nivell que la ministra ha assegurat que se superarà en tots els països europeus, amb 346 euros de França o els 295 d'Alemanya.

A més, aquest dimecres la Comissió Europea presenta un paquet de compres centralitzades de gas a diferents proveïdors, cosa que "augmentarà el poder de negociació" dels països, segons la ministra. “L'objectiu és consolidar emmagatzemaments de gas en tot el continent, sobretot per als consumidors que depenen de l'aprovisionament de gas de Rússia", ha assenyalat Ribera.

També s'ha referit al decret aprovat al juliol del 2020 en matèria energètica, que establia com a propòsit que les energies renovables representaren un 42% del consum d'energia final a Espanya per a l'any 2030. Ribera ha xifrat en 150 GW els projectes presentats i ha assenyalat que cal assegurar-se que totes "tinguen un projecte real darrere".

La vicepresidenta quarta ha recordat que el procés per a concedir permisos i declaracions d'impacte ambiental correspon a les comunitats autònomes i a l'Estat”, però que els serveis de les administracions estan desbordats. Per aquest motiu, ha afegit que el govern espera poder oferir prompte una resposta amb garanties per als territoris on s’estan desenvolupant projectes que són difícilment viables".

També et pot interessar