El govern creu que la guerra aranzelària moderarà el creixement i les exportacions, però no afectarà l'ocupació
El quadre de previsions macroeconòmiques actualitzat anticipa un creixement de l'economia espanyola del 2,6% el 2025 i del 2,2% el 2026, per la inversió i el consum de les llars
La incertesa de la situació geopolítica perjudicarà les exportacions i contindrà l'avanç de l'economia espanyola que, no obstant això, creixerà un 2,6% el 2025 i un 2,2% el 2026, per l'espenta de la inversió i el consum de les llars. Així figura en el quadre de previsions macroeconòmiques que acaba d'actualitzar el govern espanyol i ha desglossat el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
Cuerpo interpreta "un patró de creixement robust" i unes "bones perspectives" si bé preveu que la demanda interna serà enguany el motor principal de creixement. Els informes de l'executiu pronostiquen que el consum de les llars creixerà un 2,8%; el públic, un 2,6%, i la inversió, un 4,5%. Este últim, el de la inversió, segons el ministre, es produirà per la millora de les condicions de finançament i el desplegament dels fons europeus. Per contra, el sector exterior restarà 0,3 punts al creixement, per la moderació de les exportacions, que passaran de créixer un 2,3% el 2025 a fer-ho un 2% el 2026. Les importacions, al seu torn, s'elevaran un 3,5% enguany i l'any que ve.
Mig milió de llocs de treball més a l'any
Respecte a l'ocupació el ministre ha dit que la projecció és aconseguir els 23 milions d'afiliats per a finals del 2026, mantenint un creixement similar al de 2024, és a dir, uns 500.000 ocupats nous anuals durant els pròxims dos anys. La taxa de desocupació, que va tancar 2024 en l'11,3%, se situarà en el 10,4% el 2025 i en el 9,7% el 2026, segons les noves projeccions.
Cuerpo ha atribuït a l'ocupació un paper clau en el creixement econòmic previst i ha posat l'accent en "la millora de la qualitat, la reducció de la temporalitat i la creació de llocs de treball en sectors d'alt valor afegit". L'augment en l'ocupació, preveu el pronòstic macroeconòmic, repercutirà en més poder adquisitiu de la ciutadania i, per tant, reforçarà la demanda interna. El ministre interpreta que la capacitat de compra de la població s'anirà recuperant "de manera progressiva", en paral·lel a "una moderació gradual" dels preus, que beneficiaran l'economia de les llars.
El mercat laboral, "millor preparat que mai per a resistir" la guerra aranzelària
A preguntes dels periodistes, el secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha assegurat que el mercat laboral espanyol està "millor preparat que mai per a resistir" la guerra comercial d'aranzels que ha desencadenat el president dels Estats Units, Donald Trump. Segons ha explicat, malgrat l'amenaça al creixement els primers vaivens d'estes decisions, "no estan tenint un impacte negatiu en les xifres del mercat de treball" la qual cosa prova, al seu juí, la "robustesa de la reforma laboral".
"En altres temps això hauria provocat una autèntica sagnia i ara jo crec que podem tindre la tranquil·litat que no ha de tindre un impacte immediat", ha assegurat Pérez Rey. En el cas d'eventuals aranzels als productes espanyols, ha valorat la necessitat d'una "resposta conjunta" de la Unió Europea, en lloc de reaccions individuals.