El govern eleva al 2,4% la previsió de PIB per a 2023, tres dècimes més

Per contra, l'executiu en funcions del PSOE i Unidas Podem retalla quatre dècimes l'estimació per a l'avanç de l'economia en 2024, fins al 2%

La vicepresidenta primera i ministra d'Economia i Transformació Digital en funcions, Nadia Calviño
La vicepresidenta primera i ministra d'Economia i Transformació Digital en funcions, Nadia Calviño / Jesús Hellín (Europa Press)

El govern en funcions ha elevat la previsió de creixement d'enguany per al producte interior brut (PIB) fins al 2,4%, tres dècimes per damunt de la projecció anterior, mentre que ha retallat quatre dècimes l'estimació per a l'avanç de l'economia en 2024, fins al 2%.

El govern ha remés el pla pressupostari de 2024 a la Comissió Europea, on s'ha inclòs una previsió de dèficit entorn del 3% per a l'any pròxim i una ràtio de deute públic per davall del 110% del PIB ja per a 2023 (108,1%).

El text amb destinació a Brussel·les compta tant amb les previsions del quadre macroeconòmic, com amb l'evolució de les finances públiques del país i el projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE).

Des de l'executiu expliquen que en 2023 l'efecte d'una política monetària més contractiva de l'esperat es compensarà amb la sorpresa positiva de les exportacions de serveis no turístics.

Desacceleració

Les estimacions apunten que el PIB a Espanya en el segon semestre estaria experimentant una desacceleració per la contracció monetària, principalment a través del descens del consum privat, com apunten les dades més recents a causa de l'impacte directe de l'enduriment de les condicions monetàries.

D'altra banda, l'economia espanyola patiria l'impacte directe de la política monetària contractiva a través de la demanda exterior.

A favor seu, el menor creixement projectat per a la zona euro explica la revisió a la baixa en el creixement del PIB per a 2024, mentre el consum i la inversió n'acceleren el seu creixement.

En 2024 el creixement del PIB passarà a descansar en la demanda nacional, així com en la moderació de la demanda externa per l'afebliment dels socis comercials.

També et pot interessar

stats