Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El govern espanyol i els agents socials signen un pacte general per l'ocupació

L'acord és, sobretot, una declaració d'intencions, amb només una mesura concreta: 50.000 milions d'euros per a suport financer a empreses.

Acte de signatura del pacte per l'ocupació, aquest divendres / Chema Moya (Efe)

El govern d'Espanya i els agents socials han tancat un pacte general per l'ocupació, en què es constata la urgent necessitat de reactivar l'economia amb llocs de treball de qualitat, i s'estableix el compromís de reprendre les quatre taules de diàleg social que es van quedar en suspens per la irrupció de la Covid-19.

L'acord, el quart des que va començar la crisi sanitària al març, es va conéixer aquest dijous, i s'ha signat aquest divendres en un acte institucional a La Moncloa amb una àmplia representació de l'executiu de coalició. Hi han participat el president de l'executiu, Pedro Sánchez; els presidents de les patronals CEOE i Cepime, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva; i els secretaris generals d'UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo. També han estat presents la ministra de Treball, Yolanda Díaz, una de les promotores del pacte; el vicepresident segon, Pablo Iglesias; la vicepresidenta tercera, Nadia Calviño, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el d'Inclusió, José Luis Escrivá.

La patronal demana que no es pugen els impostos

Els presidents de la CEOE i Cepime han aprofitat les respectives intervencions en l'acte per a expressar el seu rebuig als plans fiscals del govern, que ha anunciat pujades d’impostos en els trams més alts de l’IRPF i en el de societats per a les grans empreses [https://apuntmedia.es/va/ultimes-noticies/sanchez-anuncia-pujades-d-impostos-als-trams-mes-alts-de-l-irpf-i-a-les-rendes-altes]. Els líders de les dues patronals, Garamendi i Cuerva, asseguren que els increments podrien perjudicar el creixement econòmic i creuen que ara no és el moment d'obrir el debat fiscal.

Declaració d'intencions

Fonts del diàleg social han explicat que el pacte que s'ha signat aquest divendres és, sobretot, una declaració d'intencions, amb línies d'actuació a desenvolupar i alguns compromisos. En essència, repassa les mesures de protecció social adoptades durant la crisi i el paper que han tingut els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per a contindre la pèrdua de llocs de treball.

L'única mesura concreta que apareix en el document i que disposa d'una dotació pressupostària és el suport financer a les empreses, per import de 50.000 milions d'euros. Una injecció de fons públics que el govern espanyol aprova aquest mateix divendres en un Consell de Ministres extraordinari que donarà llum verda a un paquet de mesures econòmiques per a estimular el teixit empresarial davant la pandèmia.

El text del pacte emana de l'acord per a la segona pròrroga dels ERTO subscrit la setmana passada. El decret incloïa una disposició addicional, la cinquena, en què es fixava el compromís per a un pacte per l'ocupació que incorporara mesures per a impulsar la creació de treball, a través de les quatre taules de diàleg social constituïdes amb el president del govern espanyol a l'inici de l'any.

Aquests són els principals compromisos i línies d'actuació de l'acord:

El que es queda fora

El text no aborda temes com ara l'ocupació juvenil o en les dones, en tant que no es toca res que haja de veure amb canviar la reforma laboral de 2012, a pesar que una de les taules de diàleg social creades a l'inici de l'any, la de relacions laborals, tenia aquesta tasca.

També et pot interessar