El govern espanyol aprova la reforma laboral pactada amb patronal i sindicats

El decret haurà de ratificar-se al Congrés i els socis de la coalició no garanteixen encara suport per discrepàncies amb el text, mentre que la patronal avisa que "allò pactat no es toca"

Prèvia reforma laboral
Imatge d'arxiu d'una de les reunions dels agents socials

El Consell de Ministres dona llum verda aquest dimarts el reial decret llei amb els canvis en la legislació laboral consensuats amb patronal i sindicats. Entre altres qüestions, limita la contractació temporal, modifica la negociació col·lectiva i estableix un nou model de regulació temporal de l'ocupació (ERTO). 

Amb l'aprovació d'aquesta norma abans de final d'any —estarà en vigor i publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat el dimecres 29— el govern espanyol compleix amb uns dels compromisos adquirits amb Brussel·les en el marc del pla de recuperació, transformació i resiliència, que es va dissenyar amb motiu de la pandèmia de coronavirus.

El pacte aconseguit la setmana passada en el marc del diàleg social entre el Ministeri de Treball, la CEOE i els sindicats majoritaris — UGT i CCOO—, implica modificar alguns aspectes de la reforma laboral del PP el 2012. Així, es recupera la ultraactivitat dels convenis i la prioritat del conveni sectorial en matèria salarial.

A més, estableix les bases d'un nou model d'ERTO que servisca d'alternativa a l'acomiadament en cas de crisis o reconversions sectorials i introdueix diversos canvis per a atallar l'excessiva temporalitat del mercat laboral espanyol. Entre d'altres, que el contracte de treball ordinari siga l'indefinit i que els temporals només puguen tancar-se per circumstàncies de la producció o per substitució de persona treballadora amb dret a reserva del lloc de treball.

La norma que s'aprova aquest dimarts és només l'inici del camí per a reformar el mercat laboral, perquè haurà de ser convalidada al Congrés. Per davant, el govern espanyol té una nova negociació amb els grups parlamentaris per a aconseguir els vots necessaris i convalidar el text en la cambra. La tasca es presenta difícil, perquè els aliats habituals de la coalició PSOE-Unides Podem ja han mostrat reticències amb el pacte subscrit amb els agents socials i no donen per fet el suport a la norma tal com està redactada.

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha amenaçat de despenjar-se de l'acord social si el text pactat es modifica durant la tramitació en la cambra baixa, mentre que el PSOE ha demanat als grups amb dubtes "que escolten els agents socials, que han arribat a un acord històric, perquè en la mesura que siga possible es puga mantindre el que han signat".

També et pot interessar

stats