El govern espanyol es planteja reformar les baixes laborals per a fer-les més flexibles

La idea és que en algunes circumstàncies, com els tractaments de càncer o els casos de pluriactivitat, les persones de baixa puguen incorporar-se a treballar

La ministra d'Inclusió, Elma Saiz, durant un desdejuni informatiu celebrat este dijous a Madrid
La ministra d'Inclusió, Elma Saiz, durant un desdejuni informatiu celebrat este dijous a Madrid / EFE/ Fernando Alvarado

La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha avançat este dijous la seua intenció d'abordar una reforma de la incapacitat temporal, les baixes laborals, per a donar més flexibilitat en alguns supòsits que permeten incorporar-se a l'activitat laboral.

En un desdejuni organitzat per Nova Economia Fòrum, Saiz ha explicat que, des de "la voluntarietat i la garantia de la salut i la seguretat", hi haurà suposats en els quals algunes persones de baixa puguen incorporar-se a treballar. La ministra ha posat com a exemple els tractaments de càncer o els casos de pluriactivitat, on la baixa pot impedir treballar en una de les ocupacions però no en l'altra. "Donar més flexibilitat (...) que no siga estar de baixa o d'alta", ha explicat Saiz, que ha subratllat que la reforma s'abordarà amb la creació d'un grup de treball i en el marc del diàleg social i "des del consens" per a adequar la incapacitat temporal a la nova realitat. 

La creació d'un grup de treball sobre les baixes laborals va quedar pendent de l'últim pacte de pensions amb l'objectiu d'analitzar l'evolució de la incapacitat temporal i les seues prestacions, un tema que preocupa agents socials i el govern espanyol, recorden des d'Inclusió.

Díaz: “Amb la salut no es juga”

La reacció de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a l'anunci de Saiz, no s’ha fet esperar. Díaz ha criticat l’anunci manifestant en el seu compte de X que “només hi ha una raó darrere de la incapacitat temporal: protegir la salut de les persones treballadores. No hi ha més opcions ni raons. Ni flexibilitat, ni parcialitat, amb la salut no es juga”.

Els sindicats tenen dubtes

Després d'este anunci, el secretari de Protecció Social i Polítiques Públiques de CCOO, Carlos Bravo, ha evitat valorar un plantejament "que encara no s'ha posat sobre la taula" i ha recriminat la manera d'avançar un canvi així. Bravo ha assenyalat l'augment de les baixes i la despesa en incapacitat temporal en un mercat laboral més envellit i també ha recordat el dèficit d'inversió sanitària que en alguns casos retarda diagnòstics i tractaments. "Ningú ha d'estar de baixa un dia més del que necessita, però tampoc un dia menys", ha incidit.

"Em genera moltíssims dubtes", ha coincidit en declaracions a mitjans la secretària de política institucional i polítiques territorials d'UGT, Cristina Estévez, que també ha criticat la manera de plantejar este debat així i ha demanat al govern espanyol portar una proposta concreta a la taula de diàleg com més prompte millor. "La nostra preocupació és que els treballadors reben les cures i l'atenció mèdica oportuna en el moment oportú", ha incidit.

Garamendi: “Estem disposats a ajudar”

“És la primera notícia que tinc”, així ha reaccionat el president de la CEOE, Antonio Garamendi, que es trobava este dijous a Oriola en relació amb el debat obert pel govern espanyol. El màxim representant de l'empresariat ha recordat, respecte a la iniciativa, que “acaben de signar amb el ministeri una sèrie d’acords en matèria de seguretat social i d’incapacitats temporals”.

Abans de fer més valoracions, ha dit que “hauran de seure i escoltar la proposta del ministeri, però tot allò que puga redundar per al bé, primer, dels treballadors i al mateix temps compaginar amb què l’empresa puga continuar funcionant, veurem”. “Hem de parlar de com podem millorar el tema de la IT (incapacitat temporal), perquè l’absentisme a Espanya és molt alt”, ha concretat. “Entenc que la ministra està plantejant una millora de la Seguretat Social, perquè els costos són enormes per a tots a causa de l’absentisme”, ha insistit Garamendi.

Nova taula de diàleg amb els autònoms

Al costat del tema de la incapacitat temporal, la ministra ha avançat que dilluns que ve, 7 d'octubre, s'obrirà una nova taula de diàleg social sobre autònoms per a continuar avançant en el nou sistema de cotització per ingressos reals. Quant a la regulació pendent per a configurar el pas d'algunes mutualitats al règim d'autònoms, Saiz ha insistit que es treballa per a aconseguir un acord.

Saiz també ha recordat que el fons de reserva, la denominada guardiola de les pensions, acabarà l'any amb més de 9.000 milions, superant les previsions inicials, i que segons les previsions, la legislatura acabarà amb més de 25.000 milions.

També et pot interessar

stats