El govern espanyol proposa condonar 11.210 milions d’euros del deute de la Comunitat Valenciana
En cas d’aprovar-se el repartiment en el CPFF, la Comunitat Valenciana seria la tercera autonomia més beneficiada, darrere d’Andalusia i Catalunya
L'Estat assumirà 11.210 milions d'euros de deute de la Comunitat Valenciana. Així ho ha anunciat en roda de premsa este dilluns la vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha avançat que traslladarà la proposta al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que se celebrarà dimecres. En cas que este organisme l’aprove, la Comunitat Valenciana seria la tercera autonomia més beneficiada per la condonació del deute, només al darrere d’Andalusia (18.791) i Catalunya (17.104).
En total, tal com ha detallat Montero, l’Estat assumirà 83.252 milions d'euros de deute de les comunitats autònomes, una mesura que —ha dit— beneficiarà a “totes” les regions del règim comú i permetrà alleujar els passius i facilitar el seu accés als mercats. En este repartiment no es troben Euskadi i Navarra, perquè no estan en el sistema de règim comú, encara que també ho han plantejat, ja que volen aprofitar la situació de la condonació proposant que se'ls compense d'una forma similar a través dels sistemes forals.
La vicepresidenta ha recordat que esta iniciativa té origen en l'acord d'investidura subscrit amb ERC, que este matí ha avançat que es condonarà el 22% del deute de la Generalitat de Catalunya amb el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), la qual cosa equival a 17.104 milions d'euros.
Montero ha revelat que este mateix dilluns ha remés als diferents governs autonòmics la metodologia que determina l'import que serà assumit per l'Estat i que podran votar les comunitats autònomes dimecres en el Consell de Política Fiscal i Financera. Així mateix, ha precisat que la condonació del deute és voluntària i que no està subjecta a cap "condicionalitat", per la qual cosa correspondrà a cada govern autonòmic decidir si se sumen a la proposta perquè l'Estat els assumisca un percentatge del deute.
En diverses ocasions, la vicepresidenta ha explicat que han usat una metodologia “objectiva, transparent, de caràcter tècnic i igual per a tots. Partim d’una premissa clara, i és reconéixer que la proposta que hi havia amb el Partit Popular no va ser l’adequada i va suposar el deteriorament dels comptes de les comunitats autònomes, obligades a sobreendeutar-se amb mecanismes com el FLA i amb fortes retallades”, ha defés.
Una metodologia basada en tres fases
Segons ha explicat Montero, la metodologia proposada consta de tres fases. En la primera, s'ha calculat el diferencial entre l'endeutament que van registrar les comunitats autònomes durant el tancament del 2009 i el tancament del 2013, i eixe endeutament es compara amb el registrat entre el tancament del 2019 i el tancament del 2023. Esta primera fase llança una condonació mitjana del 19% del deute autonòmic total que està vigent al tancament del 2023.
En la segona fase, s'estableix una condonació addicional a totes les comunitats autònomes que se situen per davall de la mitjana del 19,3% del deute condonat sobre el total. "Intentem corregir eixe sentiment de greuge que poden tindre les comunitats autònomes quan es comparen amb el que ocorre amb la resta dels territoris", ha aclarit Montero.
I, en l'última fase, Hisenda ha fet dos ajustos per a donar "més equitat": "En primer lloc, identifiquem a la comunitat autònoma que registra una major condonació per habitant ajustat. En este cas, és la Comunitat Valenciana, que tindria 2.284 euros per habitant ajustat i, per tant, és la xifra de referència". A continuació, s'eleva la condonació del deute fins a aconseguir el mateix import per a aquelles comunitats autònomes que hagen registrat un finançament homogeni per habitant ajustat inferior a la mitjana entre el 2010 i el 2022.
El següent element és que s'atribueix una condonació addicional a comunitats que han exercit competències normatives a l'alça en l'IRPF entre el 2010 i el 2022. En concret, les comunitats autònomes que hagen exercit esta competència normativa per damunt de la mitjana podran rebre una condonació addicional del 10%, que serà del 5% en el cas que se situe per davall de la mitjana.