El govern espanyol proposa prorrogar els ERTO fins al 31 de gener de 2022

L’executiu planteja vincular les exempcions de les empreses a les accions formatives per a treballadors en l’atur

Prorrogar els ERTO fins al 31 de maig suposa un cost de 7.000 milions
Imatge d'arxiu d'un comerç tancat per la crisi de la Covid / À Punt NTC

El govern espanyol ha proposat als agents socials, durant la reunió de la comissió tripartida que ha tingut lloc aquest dimarts, estendre els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins al 31 de gener de 2022. Així, es mantindran “amb caràcter general totes les situacions que estan regulades en els decrets anteriors”. 

Els ministeris de Treball i d'Inclusió s'han reunit amb els representants dels sindicats CCOO i UGT i de les patronals CEOE i Cepyme per a avançar en la pròrroga dels ERTO, amb la proposta damunt de la taula d'ampliar fins al 31 de gener tots els tipus d’expedients.

L’executiu també ha plantejat que les exoneracions de les quotes dels treballadors afectats (que haurien de pagar les empreses a la Seguretat Social) estaran vinculades a les accions formatives que destine la companyia a treballadors en l’atur. Aquestes accions formatives hauran de desenvolupar-se entre l'1 d'octubre de 2021 i el 30 de juny de 2022.

Segons la UGT, aquesta proposta del govern espanyol "ha generat dubtes sobre l'aplicació, execució i finançament". Per la CEOE, han explicat que aquest nou mecanisme "teòricament pretén ajudar les empreses però, entre altres coses, vincula les exoneracions a una formació el sistema de la qual s'ha demostrat ineficaç".

La pròrroga dels ERTO s'haurà de sol·licitar abans del 10 d'octubre

El sindicat també ha manifestat la "confusió" que genera un altre dels punts, i és que la pròrroga dels ERTO no es produirà de manera immediata, sinó que les empreses hauran de sol·licitar-la abans del 10 d'octubre, inclosa la sol·licitud de prestació per desocupació als treballadors. Passat aquest termini, l'administració tindrà deu dies per a resoldre la sol·licitud i, en cas de no resoldre's, s'entendrà desestimada.

"Aquest punt, el del silenci negatiu, ha generat molta polèmica i genera confusió amb la pròrroga automàtica que haurà de produir-se en el moment de la sol·licitud", ha expressat el sindicat en el comunicat.

La proposta del govern espanyol també unifica les exoneració i manté el 100% per als ERTO d'impediment, el 50% per a empreses de menys de 50 treballadors en ERTO de limitació i el 40% en les empreses majors. De la mateixa manera, es prorroguen totes les classificacions nacionals d'activitats econòmiques (CNAE) del reial decret anterior i les situacions de fixos discontinus.

Les negociacions es reprendran dijous que ve. A més, tant els sindicats com la patronal han incidit que és necessari regularitzar la situació dels damnificats per l'erupció del volcà de La Palma.

Més de 250.000 treballadors en ERTO

El 15 de setembre quedaven 253.969 treballadors en ERTO, dels quals uns 100.000 estan en sectors ultraprotegits (comerç, hostaleria, turisme i transport), uns 55.000 en un expedient d'impediment o limitació (també hostaleria i comerç) i una mica menys de 100.0000 no tenen exoneracions ni estan concentrats en cap sector en particular.

També et pot interessar

stats