Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

El govern espanyol renuncia a fixar un límit de 180 euros per megawatt hora en mercat elèctric

L'executiu de Pedro Sánchez, que plantejava la mesura junt amb Portugal, diu ara que treballa en altres opcions que permeten aconseguir més suports en la UE

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera / EuropaPress

El govern espanyol ha aparcat la proposta de posar un límit al preu de la llum en el mercat majorista de 180 euros per megawatt hora (MWh) i contempla altres opcions que li permeten recaptar més suports en l'àmbit de la Unió Europea (UE), segons han confirmat a Efe aquest dilluns fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica.

No obstant això, no detallen en què consisteixen aquestes altres opcions, en les quals asseguren que el departament encapçalat per la ministra Teresa Ribera treballa intensament des de fa dies. Ribera i el seu homòleg portugués, João Matos Fernandes, van avançar la setmana passada que proposarien aquest màxim de 180 euros/MWh en el mercat diari majorista —pool— precisament per a evitar l'efecte que està tenint l'encariment de l'electricitat en les economies d'empreses i famílies. Fonts del Ministeri asseguren que estan treballant en opcions millors i més interessants, més senzilles i amb més possibilitats d'èxit en l'àmbit europeu que el d'aquesta limitació.

L'import màxim de 180 euros no era nou, sinó que recuperava una referència que hi existia en la regulació espanyola i portuguesa fins que el 2019 una directiva europea va prohibir mantindre límits a les ofertes de les empreses elèctriques en el mercat majorista. Un llindar que, en qualsevol cas, està molt allunyat dels 229,71 euros/MWh de preu mitjà que hi ha per a aquest dilluns en el mercat majorista espanyol, i encara més dels 544,98 euros/MWh fins als quals es va disparar el 8 de març.

Ribera va arribar a garantir que, si la Unió Europea es retardava a l'hora de decidir-se, hi hauria una decisió nacional juntament amb el govern portugués, perquè la societat i les empreses no podien esperar més.

No obstant això, una gran part dels països del nord no comparteixen la posició de modificar el mercat. La postura europea s'abordarà a partir del dijous en una cimera del Consell Europeu, cita en què els líders nacionals dels Vint-i-set intercanviaran informacions sobre les estratègies de cada país per a intentar avançar en una reforma consensuada del mercat elèctric. En aquest context s'emmarca la gira prèvia a la reunió europea en què es troba immers el president espanyol, Pedro Sánchez, que ha mantingut contactes amb homòlegs de fins a huit països per tal de buscar aliats.

Tampoc els agrada aquesta idea de reformar el mercat a les grans elèctriques espanyoles. Aelec, l'Associació d'Empreses d'Energia Elèctrica, ja es va manifestar divendres passat en contra d'intervindre el mercat per a imposar límits de preus i desacoblar el preu de la llum al del gas. L'organisme defensa que cal continuar treballant de forma alineada amb el disseny del mercat europeu en vigor tant en gas com en electricitat, evitar mesures d'intervenció i apostar per les mesures que incrementen l'estabilitat dels mercats a llarg termini.

D'altra banda, organismes com l'Operador del Mercat Elèctric (OMEL) o la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) no estan d'acord que aquest tipus de reformes en el mercat elèctric es facen de manera unilateral, sinó que creuen que han de ser consensuades dins d'Europa. A més, consideren que les mesures que s'adopten han de ser temporals i que si es toca el mercat, una vegada superada la crisi de preus, s'ha de recuperar el funcionament anterior.

També et pot interessar