Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Els transportistes en vaga protagonitzen marxes lentes mentre exigeixen al govern espanyol una reunió

La Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transport per Carretera remarca que no tornaran a treballar fins que no els escolten i tinguen solucions

Marxa a Riba-roja

Huité dia de vaga del transport. La Plataforma en Defensa del Transport per Carretera, col·lectiu convocant de la vaga indefinida en el sector, ha deixat clar en el seu web que mantindran la protesta. "Fins que siguem escoltats i tinguem solucions", han dit. La plataforma ha convocat marxes lentes en diversos punts d'Espanya, entre ells a Riba-roja de Túria o a Madrid, mentre manté les seues peticions.

Aquest dilluns s'estan reunint tres ministres del govern espanyol en el Comité Nacional del Transport per Carretera (CNTC), però la plataforma convocant de la vaga no els considera interlocutors vàlids d'aquesta crisi i reclama que l'escolten. "Condemnem el tracte que se'ns està donant per part de l'administració i de les autoritats, ens tracten de delinqüents i pretenen saltar-se tots els nostres drets com a ciutadans i treballadors", ha assegurat.

La vaga indefinida de transportistes la va convocar dilluns passat la minoritària Plataforma en Defensa del Sector del Transport de Mercaderies per Carretera Nacional i Internacional en protesta pels alts preus del combustible i no la secunden les associacions majoritàries. La plataforma no té representació en l'òrgan de diàleg del sector amb l'administració (el Comité Nacional del Transport per Carretera). A més, no considera aquest comité un "interlocutor vàlid" en la vaga, segons recorden en el seu web. També critiquen que el govern espanyol no s'haja reunit amb ells i reivindiquen la representació de la base del sector, les pimes i conductors autònoms que sumen el 85% dels vehicles. També CCOO ha demanat que a la taula estiguen també els sindicats i els autònoms i xicotetes empreses.

L'efecte de la vaga s'ha fet més evident a mesura que passen els dies. Aquest divendres, diversos sectors van alertar que comencen a patir la situació. El sector lacti i en general al sector agroalimentari, així com la indústria són els que han llançat la veu d'alarma. Al sector industrial, l'Aliança per la Competitivitat de la Indústria Espanyola, integrada per les patronals Anfac (automoció), AOP (refineria), Aspapel (paper), Feique (química i farmàcia), FIAB (alimentació i begudes), Oficemen (ciment) i Unesid (siderúrgia), va denunciar divendres la situació "crítica" que travessa a conseqüència de la vaga indefinida de transportistes.

El CNTC reclama a l'executiu que adopte mesures econòmiques "immediates" per a reduir l'impacte de l'increment del preu dels carburants en el sector i que es garantisca el dret al treball dels transportistes que han decidit no secundar la protesta.

D'altra banda, aquest dilluns, la Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transport per Carretera ha convocat a una marxa lenta de tractors, camions rígids, furgonetes i cotxes al polígon Sector 12 de Riba-roja de Túria. La protesta arrancarà a les 11 hores i pretén visibilitzar "la precarietat que viu el sector del transport", segons explica el col·lectiu en la convocatòria.

La vaga es cola en la protesta del camp

Després d'una setmana d'atur del transport per carretera, es detecten ja problemes en la cadena de subministraments d'alguns productes agroalimentaris que poden acabar provocant desproveïments. Aquest ha sigut un dels problemes que s'han abordat aquest diumenge en la manifestació que el sector agrari ha protagonitzat en el centre de Madrid, en la qual han denunciat el tall de la cadena de subministrament alimentària, que impedeix que els productors puguen rebre inputs i fer circular els seus productes.

"A partir del dilluns, certs productes amb origen a Almeria o al Llevant, com cítrics i hortalisses, començaran a escassejar" a causa dels problemes en origen, assegurava aquest diumenge el president de l'associació de majoristes de fruita i verdura de Mercabilbao, Gorka Moreno.

El president de la Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transport per Carretera, Manuel Hernández, animava aquest diumenge de matinada a tots els camioners, a les seues famílies i als seus veïns a concentrar-se en les places dels pobles i ciutats aquesta vesprada a les 20:00 hores. "Es tracta d'una quedada i no una manifestació o protesta", va dir dissabte a la nit en la seua pàgina de Facebook, al mateix temps que va convidar també a dur a terme "marxes lentes" en totes les ciutats.

Hernández denuncia que els camioners que secunden l'atur estan patint "repressió", però ha deixat clar que "seguirem amb els vehicles parats fins que aquesta gent ens reba i ens arregle la situació" i ha afegit que "el mal que es puga fer indirectament no es fa deliberadament. No som gent de mal". Després d'aquestes crides s'han produït diverses d'aquestes "marxes lentes", com la dels carrers de Lebrija (Sevilla), en la qual han participat uns 250 camions.

Des que començara aquest atur indefinit fins diumenge, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han detingut 34 persones i n'ha denunciat i investigat 353 més, segons les últimes dades actualitzades pel Ministeri de l'Interior.

També et pot interessar