El govern espanyol s'asseurà dilluns amb els transportistes després d'una setmana de vaga

Tres ministres de l'executiu abordaran la situació del sector amb representants del Comité Nacional de Transport per Carretera, que no secunda la protesta

Camions en vaga
Camions en vaga / Europa Press

El govern espanyol es reunirà aquest dilluns, en la seu del Ministeri de Transports, amb els transportistes quan es compleix una setmana de la vaga indefinida convocada per una part del sector. En la reunió està prevista la presència de tres ministres: la d'Afers Econòmics i vicepresidenta primera, Nadia Calviño; la d'Hisenda, María Jesús Montero, i la de Transport i Mobilitat, Raquel Sánchez, i de representants del departament de mercaderies del Comité Nacional del Transport per Carretera (CNTC). Dimecres passat, Sánchez ja es va reunir amb els transportistes per a abordar la situació del sector.

La vaga indefinida de transportistes la va convocar dilluns la minoritària Plataforma en Defensa del Sector del Transport de Mercaderies per Carretera Nacional i Internacional en protesta pels alts preus del combustible i no la secunden les associacions majoritàries. La plataforma no té representació en l'òrgan de diàleg del sector amb l'administració (el Comitè Nacional del Transport per Carretera). A més, no considera este comité un "interlocutor vàlid" en aquesta vaga, segons recorden en el seu web. També critiquen que el govern espanyol no s'haja reunit amb ells i reivindiquen la representació de la base del sector, les pimes i conductors autònoms que sumen el 85% dels vehicles.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va expressar aquest divendres la seua "absoluta empatia" per les demandes dels transportistes i per això va oferir diàleg. També va deixar clar que l'executiu està mantenint des de fa temps un diàleg constant, "quasi diari", amb el sector del transport. Sánchez va apel·lar als transportistes autònoms que han secundat l'atur, als quals s'ha referit com a "minoria", i els ha demanat "responsabilitat" per a parar la "violència" que considera que estan exercint en les carreteres.

El sector lacti i l'agroalimentari, entre els més afectats

L'efecte de la vaga s'ha fet més evident a mesura que passen els dies. Aquest divendres, diversos sectors van alertar que comencen a patir la situació. El sector lacti, l'agroalimentari, i la indústria són els que han llançat la veu d'alarma. Al sector industrial, l'Aliança per la Competitivitat de la Indústria Espanyola, integrada per les patronals Anfac (automoció), AOP (refineria), Aspapel (paper), Feique (química i farmàcia), FIAB (alimentació i begudes), Oficemen (ciment) i Unesid (siderúrgia), va denunciar divendres la situació "crítica" que travessa a conseqüència de la vaga indefinida de transportistes.

Aquesta aliança de sectors estratègics va demanar al govern espanyol en un comunicat que garantisca l'activitat empresarial voluntària i la lliure circulació de mercaderies. El pas dels dies ha incrementat la tensió, a mesura que la protesta ha anat perjudicant la cadena de subministrament. El Ministeri de l'Interior ha reforçat l'actuació contra els piquets informatius i el govern no ha dubtat a parlar de "boicot, violència i coacció".

29 persones detingudes

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han detingut 29 persones i denunciat i investigat 332 més en els incidents registrats des de l'inici de la vaga de transport i fins a les huit d'aquest matí, segons les últimes dades actualitzades pel Ministeri de l'Interior.

Els agents han escortat en tot aquest temps 714 combois de camions. El departament que dirigeix Fernando Grande-Marlaska manté el dispositiu de seguretat format per 23.600 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per a garantir el proveïment de productes essencials a la població i actuar en cas de possibles piquets violents.

Puig aposta pel diàleg amb les "organitzacions representatives"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha apostat aquest dissabte per ajudar al transport amb "el diàleg social" i a través de les "organitzacions representatives" del sector. Així, ha indicat, respecte a la vaga del transports convocada arran de l'augment dels preus dels combustibles, que "hi ha límits que no es poden transgredir" i ha advocat per garantir seguretat i subministraments. I ha ressaltat que des del govern espanyol s'està fent un treball "fonamental" per a contenir els preus d'alguns productes i "aconseguir que l'activitat econòmica no disminuïsca". I en aquest context, ha lamentat l'acció que amb la vaga "estan fent alguns sectors molt minoritaris del transport" que ha qualificat "d'antipatriòtica" i d'anar "en contra de l'interés general".

Puig ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, i també ha explicat que durant en a matinada de dissabte i al llarg d'aquesta última jornada, "ha disminuït la intensitat dels piquets, que han actuat en moltes ocasions d'una manera absolutament il·legal i irracional".

També et pot interessar

stats